Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Energieklussers? "Ik schakel liever een erkend klussenbedrijf in"

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - Een ledlampje hier, een tochtstripje daar, even snel een waterbesparende douchekop aanbrengen… De energieklusser doet zijn intrede. De gemeente Zwartewaterland gebruikt deze term voor vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding karweitjes uitvoeren bij particulieren. Het gaat om lichte werkzaamheden die met energiebesparing hebben te maken. Handige Harry’s en Joke’s kunnen zich aanmelden bij de gemeente en krijgen 156 euro per maand. Goed idee, die energieklusser? De Stadskoerier Extra peilde de meningen.

André Tertoolen uit Genemuiden zit ergens in Duitsland als hij wordt gebeld. “Mijn verblijf bij de Oosterburen heeft te maken met mijn passie: Duitse wijnen uit Württemberg. Via onder meer wijnproeverijen probeer ik in Nederland hier meer bekendheid aan te geven. Aangezien dit veel tijd kost naast mijn docentschap aan Windesheim in Zwolle, zal ik me niet zo gauw opgeven als energieklusser. Maar ik vind het wel een goed idee van de gemeente Zwartewaterland. Duurzaamheid is belangrijk in deze tijd. Voor de vrijwilligersvergoeding hoef ik het niet te doen, ik heb eigenlijk best een goed salaris.” 

Plaatsgenoot Peter Bruintjes ziet het initiatief ook wel zitten, maar we zullen zijn naam niet onder het kopje 'energieklusser' in de digitale kaartenbakken van de gemeente vinden. “Het idee is prima, want het is goed om te isoleren en energie te besparen. Maar ik doe al veel vrijwilligerswerk, onder meer voor de Oranjevereniging en de voetbal. Daar wil ik het eerst even bij laten, temeer omdat mijn bedrijf in tuinaanleg het erg druk begint te krijgen. Zeker nu het mooie weer zich aandient.” 

Agenda

Een inwoonster van Zwartsluis die niet met naam en toenaam genoemd wil worden: “Goed idee van de gemeente. Maar of ik zelf ga klussen, weet ik nog niet. Het hangt ook een beetje af van de tijd die ik heb. Ik doe wel eens wat in huis maar echt handig ben ik niet.” De gemeente belooft aspirant klussers een gratis opleiding, zou dat haar over de streep trekken? “Misschien, maar dan nog moet ik goed kijken naar mijn agenda.” 

Plaatsgenote mevrouw Van de Graaf verricht al vrijwilligerswerk, onder meer voor de kerk. “Dat is wel genoeg. Bovendien ben ik niet echt handig.” 

En als we het omdraaien: zou ze in haar eigen huis werk hebben voor een energieklusser? "Zou ik niet willen in verband met de privacy. Als ik isolatie- of energieklussen zou hebben, zou ik die door een erkend klussenbedrijf laten uitvoeren. Maar misschien is het idee van een energieklusser wel iets voor ouderen die zelf niet meer op een trapje kunnen gaan staan. Of voor mensen met een dunne portemonnee, zeker als er voor hen verder weinig of geen kosten aan zijn verbonden.”

Een plaatsgenote sluit zich bij haar woorden aan. "Voor anderen is zo'n energieklusser misschien een goed idee maar mijn huis is goed geïsoleerd, daar hoeft niet veel meer aan te gebeuren. Ik zal mezelf niet opgeven bij de gemeente. Ik heb namelijk twee linkerhanden.”