PMD niet vaker ingezameld, wel extra container

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De PMD-container wordt niet vaker geleegd. Dat is de uitkomst van gesprekken die de gemeente daarover met ROVA voerde. Wel kunnen huishoudens van vier of meer personen straks een extra PMD-container aanvragen, mits de gemeenteraad akkoord gaat. De kosten daarvan (55 euro) komen voor rekening van de mensen zelf.

In november vorig jaar dienden BGZ, CDA en VVD een plan in om een pilot te houden met het vaker legen van de container, voor zo'n 40.000 euro. Daarvoor moest de gemeente dan nog wel overleggen met ROVA, maar de uitkomst daarvan is dus dat vaker legen geen haalbare kaart is.

"In dit overleg heeft ROVA aangegeven niet op korte termijn de inzamelfrequentie te kunnen verhogen. Remondis verzorgt als contractpartner van ROVA de inzameling van PMD in Zwartewaterland. ROVA heeft hierover langjarige contracten afgesloten. Als we de frequentie van PMD willen verhogen zal de ROVA hierover in onderhandeling moeten. Daarnaast moet er gekeken worden of dit in de inzamelrooster past, of er personeel te vinden is en een inzamelvoertuig. Allemaal zaken die niet binnen een kort tijdsbestek geregeld kunnen worden", legt het college uit.

Wel mogelijkheden zijn het openstellen van de ondergrondse PMD-containers die in alledrie kernen aanwezig zijn, het beperken van de pilot met vaker inzamelen tot één kern of het mogelijk maken van extra containers per adres. De voorkeur van het college gaat uit naar die laatste optie.

Dat is niet alleen de goedkoopste mogelijkheid, maar heeft ook als voordeel dat eventuele vervuiling terug te herleiden is naar de inwoner. Dat lukt niet bij de ondergrondse containers.

Het voorstel van het college is om te starten met het promoten van de extra PMD-container en het verlagen van het aantal gezinsleden als voorwaarde voor zo'n extra container van zes naar vier. De raad bespreekt dat morgen (donderdag).

Zo'n 36 procent van de inwoners is ontevreden over de inzamelfrequentie van de PMD-containers, bleek vorig jaar uit een bewonersonderzoek. Dat was in 2020 nog 40 procent.