Afbeelding
Foto: Jan Mateboer

Genemuider bedrijf geeft infopunt Zeesluis IJmuiden nieuwe toekomst

Algemeen

IJMUIDEN - Het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) uit IJmuiden krijgt een nieuwe toekomst via Groothuis BouwgroepDat punt fungeerde vijf jaar lang als informatiecentrum voor de bouw van de grootste zeesluis van de wereld. Afgelopen najaar werd het gesloten.

Koning Willem-Alexander opende het punt eind maart 2017. “Bezoekers kregen op interactieve wijze ook informatie over duurzaamheid, de energietransitie en het dagelijkse leven in het Noordzeekanaalgebied. Bovendien zagen ze van dichtbij reusachtige schepen de sluis passeren”, schrijft Groothuis in een persbericht.

Het familiebedrijf uit Genemuiden heeft het pand gekocht en gaat de komende tijd op zoek naar een herbestemming voor het markante gebouw. Dinsdag 30 mei is de demontage begonnen. Volgens de directeur Klant en Markt van het bedrijf, Willem Jan van de Worp, past het project uitstekend bij de circulaire ambities van Groothuis Bouwgroep. Eerder demonteerde het bedrijf onder meer de tijdelijke rechtbank in Amsterdam.

Groothuis raakte bij het project betrokken via opdrachtgever Vlasman Sloopwerken uit Alphen aan de Rijn. Net als Groothuis Bouwgroep is dat bedrijf gespecialiseerd in circulaire oplossingen. Beide zien de kansen voor het SHIP-gebouw. “De intentie was het pand te demonteren en het elders weer op te bouwen, het pand heeft een enorme herbouwpotentie. Als team maakten we dat inzichtelijk. En daarna besloten we als Groothuis Bouwgroep om het pand aan te kopen”, vertelt Van de Worp.
Naar verwachting zijn de specialisten twee tot drie weken bezig met het demonteren van de binnenkant. Voor augustus is ook de buitenkant volledig gedemonteerd. Groothuis slaat alle onderdelen van het gebouw op en gebruikt die later bij de wederopbouw. “De komende periode onderzoeken we de mogelijke nieuwe functies van het gebouw. Ook kijken we naar een juiste locatie”, aldus Van de Worp.

Hij merkt dat de markt steeds meer open staat voor circulair bouwen. Groothuis noemt zichzelf een koploper bij de methode waarin hergebruik van bouwonderdelen of zelfs complete gebouwen centraal staat. “Wij investeerden de afgelopen jaren veel in kennis van circulair bouwen. Dat past bij onze visie dat ondernemerschap rentmeesterschap is. Wij willen goed omspringen met de aarde. Onze visie begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. De markt zoekt bouwers en mensen met kennis van circulair bouwen. Wij zijn er trots op dat we opnieuw bij een prachtig circulair project betrokken zijn.”

Enrico Kolk