Hans Roeland sluit loopbaan af met degradatie

(door Erik Driessen)

HASSELT – Hans Roeland loopt na het einde van de verloren wedstrijd tegen WZC alle spelers van Olympia’28 bij langs. Sommigen liggen minutenlang wezenloos voor zich uit te staren. Anderen benen naar binnen en komen alweer naar buiten als Roeland nog naar binnen moet. “Het lachen staat me nader dan het lachen…”, zegt de trainer zelf.

Na een lange loopbaan in het regionale amateurvoetbal hangt hij zijn trainingspak aan de wilgen. Althans hij kiest voor een functie bij IJVV en wil bij die club ook zijn zoon vaker zien voetballen.

 “Maar ik had mijn afscheid graag nog met twee wedstrijden uitgesteld…”, zucht Roeland na de degradatie die keihard aankomt in Hasselt. En dan te bedenken dat Olympia’28 vorige week bij Dieze West pas diep in blessuretijd een dodelijke gelijkmaker tegen kreeg. Daardoor zakte de ploeg in de allerlaatste seconde van het seizoen onder de beruchte streep. Het was meteen een korte samenvatting van deze voetbaljaargang. Olympia’28 speelde in op het oog al gewonnen wedstrijden te vaak gelijk. “Ik denk dat we op zich een acceptabel jaar hebben gespeeld. We hebben alleen te vaak slechte fases in een wedstrijd gehad, vooral in wedstrijden waarin we verder niet slecht voetballen”, vindt Roeland. 

Zaterdag viel die slechte fases in het eerste kwartier. Al was die fase niet slecht, maar rampzalig. “We komen onze afspraken niet na. Vooraf hamer je er bijvoorbeeld op om geen domme overtredingen aan de zijkant te maken, terwijl daar twee goals uitkomen. En verder waren er heel veel knullige dingen. Slechter dan dit kun je niet beginnen. Dit bedenk je gewoon niet..."

Weekendje weg

En dan moest Olympia’28 het ook nog stellen zonder misschien wel de twee beste spelers. Koen Holthof is lang uitgeschakeld met gescheurde enkelbanden en Brian Snijder heeft uitgerekend voor een cruciaal duel een weekendje weg gepland. “Daar heb je tegenwoordig mee te maken. Vroeger was dat niet gebeurd”, reageert Roeland op dat gemis.

Olympia’28 daalt na een bijzonder seizoen af naar de vierde klasse. Eigenlijk een blamage voor een club van deze omvang. “Hopelijk blijft de selectie bij elkaar. Er staat een talentvolle groep en er komen nog meer talenten aan. Onder leiding van Edwin Duim kan de club denk ik gaan bouwen. Maar goed, voorlopig overheerst de teleurstelling.”