Afbeelding
Foto: Corne Schaart

Raymond Spijkerman in beeld als nieuwe voorzitter DESZ

ZWARTSLUIS - De commissie van de voetbalvereniging DESZ die bezig is om een nieuwe bestuursstructuur binnen DESZ op poten te zetten is in hun zoektocht naar een mogelijk nieuwe voorzitter uitgekomen bij Sluziger Raymond Spijkerman.

De oud eerste elftal speler van onder andere DESZ en Sportclub Genemuiden houdt zelf nog een slag om de arm. Er staat op korte termijn een startbespreking met de andere betrokkenen op de agenda om de formele procedure van benoeming te starten. In deze formatiefase worden alle werkzaamheden en aandachtspunten afgestemd. “Denk daarbij aan de exacte invulling van de taken en aandachtspunten die er zijn met mijn rol als zwembad manager”, zegt Spijkerman.. 

Ook de leden moeten kiezen. Afgelopen woensdag presenteerden Tjeerd Krol, Ronald Kerssies en Gijsbert van Dijk tijdens een informatiebijeenkomst hun plannen voor een nieuwe bestuursstructuur binnen DESZ. In de nieuwe opzet zijn taken intern beter verdeeld zodat de belasting voor vrijwilligers beter behapbaar wordt. Tijdens de bijeenkomst werd ook de naam van Spijkerman als mogelijke voorzitter genoemd. De commissie vindt dat Spijkerman vanuit zijn sport- en voetbal ervaring een belangrijke man kan zijn in de missie van DESZ. Ook denkt de commissie dat hij van waarde kan zijn voor DESZ door te zorgen voor een goede lokale verbinding met andere sportverenigingen en instanties.

Besluitvaardig

Spijkerman zelf: “Ik ben benaderd omdat ik als zwembadmanager in de coronacrisis blijkbaar besluitvaardig ben overgekomen en bij de zwembaden vindingrijke oplossingen voor allerlei uitdagingen vond. Ik moet ook bekennen dat ik het heel erg leuk vind om beleid te ontwikkelen en te bewaken. Dat doe ik in mijn werk ook. Daarnaast heb ik een verleden als voetballer bij DESZ en heb ik als trainer van mijn zoon hier op het veld gestaan.”

Over de rol als potentiële voorzitter heeft Spijkerman niet alleeen gesprekken gevoerd met de DESZ-commissie, maar ook thuis en op het werk. “Ik ben die gesprekken aangegaan om te kijken of ik niet in een soort belangenverstrengeling terecht kom. Zo zit ik bijvoorbeeld met de gemeente Zwartewaterland aan tafel over de aanstaande nieuw- en verbouwplannen van onder meer het zwembad in Zwartsluis. Daar kruizen nu al wat dingen. Daarom heb ik hier met de portefeuillehouder wethouder Maarten Slingerland over gesproken. Ik wil daarin transparant zijn. Die samenwerking is uitstekend en die wil ik niet verstoren. Daarover zullen zorgvuldige afspraken gemaakt worden met alle betrokkenen.”

Dat zijn naam nu al is genoemd komt omdat de commissie de leden van DESZ transparant wil informeren over de voortgang, zegt Spijkerman. “In de vernieuwde opzet is de rol van voorzitter meer gericht op beleid en toezicht en minder op elke zaterdag met een sjaaltje om de nek iedereen een handje geven. Dat is misschien even wennen, maar bij diverse andere verenigingen zijn er al goede ervaringen met een andere en actuelere invulling van de bestuurlijke rollen en dus ook die van voorzitter."

Mocht Spijkerman inderdaad worden benoemd, dan is hij de opvolger van Barend Vinke. Die gaf eerder aan dat hij wil stoppen.