Zondagsbranden

ZWARTSLUIS/HASSELT - Zowel in Zwartsluis als Hasselt brak zondag brand uit. In de nacht van zaterdag op zondag stonden schuurtjes aan de Museumlaan in Zwartsluis in de hens, zondagmiddag brandde de boerderijbouwval ter hoogte van het gemeentehuis in Hasselt uit.

De Sluziger brandweer werd zondagmorgen om 3.22 uur opgeroepen voor de brand aan de Museumlaan. "Eenmaal aanrijdend zagen we dat de vlammen al behoorlijk hoog stonden. Hierop hebben we direct actie ondernomen en de brand geblust", aldus de brandwer op Facebook. "Toen de brand onder controle was hebben we nog wat nabluswerkzaamheden gedaan. Gelukkig is de schade beperkt gebleven. En zijn alleen de schuurtjes en de schuttingen beschadigd/verloren." 

Ook enkele containers gingen in vlammen op. Er vielen geen gewonden.

Boerderij

In Hasselt brak zondagmiddag brand uit in de leegstaande boerderij aan het Schrijverswegje. Die boerderij staat al ruim 20 jaar leeg en sindsdien is er geen actie ondernomen op de locatie. Willy Tempelman beklaagde zich er twee jaar geleden al over in deze krant: “Eens een stadsboerderij, nu een bouwval.”

Die bouwval is nu compleet uitgebrand. Brandweerploegen uit de regio werden opgeroepen om de brand te blussen, maandagochtend werd de Hasselter brandweer nog eens opgepiept voor nablussen. "In de nabije omgeving is geen asbest aangetroffen", kondigde de Veiligheidsregio aan op Twitter.

Op sociale media werd positief gereageerd op het uitbranden van de ruïne. Twee jaar geleden werd in deze krant duidelijk dat de voormalige boerderij volgend jaar plaatsgemaakt zou moeten hebben voor nieuwe ontwikkelingen.

Hassailt

HASSELT - Er zijn positieve ontwikkelingen rondom Hassailt. Dat meldt de organisatie op Facebook. Met de gemeente zijn er constructieve gesprekken geweest.

"Het bestuur van Hassailt is erg blij met de nu aangeboden ondersteuning vanuit de gemeente. Ook hebben zich nog vrijwilligers gemeld en is een aantal bedrijven bereid gevonden om Hassailt (wederom) te sponsoren", schrijft de organisatie.

Maar om het evenement onvergetelijk te maken, is het bestuur nog wel op zoek naar meer sponsoren. "Dus mocht je Hassailt willen sponsoren, laat dit dan vooral weten aan het bestuur van Hassailt via voorzitter@hassailt.nl."

Hassailt wordt gehouden op 27, 28, 29 en 30 juli en zal plaatsvinden in de binnenstad en aan de oevers van het Zwarte Water.