WaterMuzeFestival houdt pauze

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – “Voor iets wat als hobby begonnen is, begint dit best wel op een bedrijf te lijken”, zegt Ivo Eenkhoorn van het WaterMuzeFestival. Het Sluziger festival dat tot nu toe jaarlijks gehouden werd, staat dit jaar niet op de kalender. Het is tijd voor pauze.

“Het is organisatietechnisch elk jaar spannend of we rondkomen”, vertelt Eenkhoorn. “Als je elk jaar hetzelfde aantal bezoekers hebt, dan heb je vaste gegevens. Maar we zijn nog niet zover dat we altijd standaard zoveel kaarten verkopen. Dus het risico blijft altijd aanwezig dat het niet uit kan.”

In 2021 was het WaterMuzeFestival een van de weinige festivals die doorgingen. “Dat was onze beste editie”, merkt hij op. “Maar vorig jaar lukte het niet om weer 800 bezoekers te krijgen en dat maakt het onzeker of je het haalt. Je weet niet hoeveel mensen er zijn, je weet niet wat de kosten zijn en soms wordt de vergunning op het laatste moment strenger, dus dan moet er nog een beveiliger bij. En alles kost geld.”

Dat zorgt voor best wel wat onzekerheid bij het organiseren van het festival. “En die onzekerheden maken dat je bijna vergeet om ervan te genieten”, spreekt hij uit ervaring. “Vorig jaar wisten we pas achteraf of we uit de kosten kwamen. Er komen klappen met geld binnen, maar er gaan ook klappen uit. En alles wordt duurder, dus nu doen we even een jaartje geen WaterMuzeFestival.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra