Paasvuren onder vuur: traditie bedreigd

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Kan de traditie voortgezet worden en mogen er in april weer paasvuren worden ontstoken? Dat is twijfelachtig, omdat Zwartewaterland omgeven is door Natura2000-gebieden. De boodschap van de provincie is in dit geval kort maar krachtig: inkrimpen of wegwezen.

Daarmee ligt de traditie van de paasvuren onder vuur. Organisatoren van paasvuren die binnen vier kilometer van een Natura2000-gebied liggen, hebben een brief van de provincie gekregen. Daarin staat een tabel, waarmee de organisatoren kunnen berekenen of hun paasvuur effect heeft op Natura2000-gebieden. Is dat het geval, dan moeten zij een stikstofberekening maken.

Een groot deel van Zwartewaterland ligt al dan niet in of bij zo'n Natura2000-gebied. Mocht uit de berekening blijken dat er wel effect is op het gebied, dan zal de organisator het paasvuur moeten inkrimpen en in het uiterste geval een andere locatie moeten zoeken. 

De provincie spant zich er wel voor in om ervoor te zorgen dat 'deze eeuwenoude traditie, die van waarde is voor de leefbaarheid en sociale verbinding in dorpen en kernen, ook voor de toekomst behouden blijft'.