De club vrienden gaat de Alpe d'Huez lopend en per fiets bestijgen.
De club vrienden gaat de Alpe d'Huez lopend en per fiets bestijgen. Foto: Eigen foto

Geen berg te hoog voor belangrijke onderzoeken tegen kanker

(door Nick Hoekman)

GENEMUIDEN - Met zijn tienen zijn ze, en op donderdag 1 juni willen ze per fiets of lopend de Franse Alpe d'Huez bestijgen om op die manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker én naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Een onderwerp dat, hoe clichématig ook, voor de groep vrienden het afgelopen jaar opeens wel erg dichtbij kwam. 

Voor de sportievelingen is het deelnemen aan dergelijke tochten geen onbekend iets. In het verleden werden bijvoorbeeld namens de Genemuider Ondernemers Kring al de Stelvio en de Mont Ventoux beklommen. Afgelopen jaar kozen de heren om het IJsselmeer rond te trappen, gevolgd door een bezemwagen. “En dat was leuk en gezellig, maar we wilden er eigenlijk ook nog wel een doel aan koppelen”, licht Harold van Dalfsen (41) toe.

De eigenaar van De Kaaihof en Buitenbosch ging vorig jaar naar de dokter voor het wegsnijden van een moedervlek, die Van Dalfsen vervolgens meteen doorstuurde naar de dermatoloog. “Het bleek te gaan om een kwaadaardig melanoom, een vorm van huidkanker. Ik heb vorige week bericht gehad dat het er allemaal goed uitziet, dus we kunnen gelukkig weer naar voren kijken. Maar je ondervindt op deze manier wel waarom het dus heel belangrijk is dat er onderzoek naar wordt gedaan. Het is echt van levensbelang.” Om die reden werd er al snel besloten om geld in te zamelen voor het KWF. “We hebben toen in een paar weken tijd toch nog iets van vijfduizend euro op weten te halen.”

Nadat er vervolgens een plaatsgenoot bij het horecabedrijf van Van Dalfsen aanklopte voor een donatie om deel te nemen aan de Alpe d'huZes, werd er bij hem en zijn kameradengroep het zaadje gepland om zelf ook deel te nemen aan dit evenement. “Ik heb toen een balletje opgegooid bij de rest van de groep en die waren eigenlijk meteen enthousiast. Niet alleen vanuit de fietsers, de bestuurder van de bezemwagen is namelijk van plan om de berg lopend te bestijgen.”

De ‘zes' in Alpe d'HuZes verraad al een beetje dat het, althans op papier, de bedoeling is dat de Franse berg liefst zesmaal wordt beklommen. Een pittige uitdaging, al spreken de vrienden vooral uit dat meedoen belangrijker is dan ook daadwerkelijk zes keer de berg op te klauteren. "Het doel is gewoon om zoveel mogelijk geld op te halen.”

En dat doet de groep op verschillende manieren. Zo is het voor bedrijven mogelijk om voor vijfhonderd euro shirtsponsor te worden, belangstellenden moeten aanmaken. "Er zijn nog maar drie plekjes over. Maar het belangrijkste is dat we geld ophalen. En dat willen we ook op een leuke manier doen, zoals onder andere het organiseren van gezellige avonden in De Kaaihof."

Harold en zijn team steunen? Doneren kan via: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/harolddalfsen/alpe-dhuzes