Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Asielboot vertrekt; vluchtelingen naar andere gemeente

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – De Royal Crown vertrekt op 1 maart uit Genemuiden. Sinds 30 september lag er een schip met asielzoekers in de industriehaven, daar komt na vijf maanden een eind aan. Per 1 maart staat er een gebouw klaar in de regio waar de vluchtelingen terechtkunnen.

Dat is niet in Zwartewaterland, hoewel Alberdine Kijk in de Vegte (ChristenUnie) en Eelko Felix (BGZ) in raadsvragen wel naar de mogelijkheid voor ‘structurele crisisopvang binnen Zwartewaterland’ vroegen. “De opvang op het schip gaat goed en wordt breed gedragen. Kunnen we dan niet iets structureels doen?”, vertelt Kijk in de Vegte desgevraagd aan deze krant.

De asielzoekers op de Royal Crown in de industriehaven zitten al maandenlang in onzekerheid. Eerder bleek dat de vluchtelingen al meer dan een half jaar in afwachting zijn van hun eerste gesprek het zogenaamde aanmeldgehoor met de IND. Dat zou normaliter na tien dagen moeten plaatsvinden. "De onzekerheid rondom de procedure zorgt voor onrust en leidt op dit moment tot een hongerstaking", schrijven Kijk in de Vegte en Felix in hun vragen.

Die hongerstaking heeft niet lang geduurd, volgens de veiligheidsregio. Die liet donderdag in een statement, gezamenlijk met de gemeente en het COA, weten dat de staking beëindigd was. “De IND komt vrijdag 10 februari op de boot om de bewoners te informeren. Dat bericht werd gisteren door de bewoners positief ontvangen. Na de interventie van het COA op de boot geven de vluchtelingen aan dat de hongerstaking voorbij is en dat ze vanavond weer gaan eten.”

Kijk in de Vegte kwam de afgelopen tijd meerdere keren op het schip. "De sfeer is rustig en gelaten", weet ze. "En ook niet iedereen was in hongerstaking. Het was gewoon een wanhoopsdaad van uitzichtloosheid en moedeloosheid. Ze zien dat mensen zich inzetten, dat ze goed worden ontvangen, maar ze willen een signaal afgeven. Het was geen aanklacht tegen de gemeente, maar echt tegen COA en IND."
Om iets meer perspectief te bieden aan de vluchtelingen, wil ze weten of er een structurele opvang in Zwartewaterland kon komen. Daarin krijgt ze geen bijval van het college. "We zijn nu bezig met het oplossen van een probleem dat ontstaan is", zegt burgemeester Eddy Bilder. "Maar we moeten de oorzaak aanpakken. Dus mensen die een status krijgen, moeten ook gehuisvest worden. Het probleem is de doorstroming."

Lees verder in De Stadskoerier Extra