Groep 1/2 bestaat uit 8 leerlingen.
Groep 1/2 bestaat uit 8 leerlingen. Foto: Enrico Kolk

'Ook op de andere scholen verandert er van alles'

(vervolg van de voorpagina)

Het aantal leerlingen zorgt er nu al voor dat er ruimte over is in het schoolgebouw, dat overigens nog maar 32 jaar oud is. "We maken combinatieklassen", zegt Kip. "En groep 1/2 heeft maar 8 leerlingen." Er zijn nog vier klassen aanwezig en daarmee ook vier lokalen over. "Van de een hebben we een bibliotheek gemaakt, een andere wordt gebruikt voor administratie, en de twee andere lokalen gebruiken we met de onderwijsassistenten", vertelt hij. "Die assistentie hebben we, omdat we een kleine scholentoeslag krijgen. Dat kunnen we op die manier invullen."

Het bestuur van de Hervormde scholenvereniging besloot ongeveer een jaar geleden dat de school op 1 augustus 2023 dicht zou gaan. "En die aanloop heb je ook nodig naar collega’s toe", zegt De Leeuw. "We wisten al wel langer dat het eraan kwam, maar dan komt het ineens tussen de oren. Dat is voor collega’s echt wel een ding."

Want ineens komt die datum dan snel dichtbij. "We hadden in september de laatste jaaropening van de Maarten Lutherschool en in december de laatste kerstviering", zegt Kip. "Ineens doe je dan allerlei dingen voor het laatst." En dat is voor sommige mensen ook heftig. "Er zijn hier mensen die er al best lang werken", weet hij. "Sommigen hebben hier zelf op school gezeten en zijn na de pabo hierheen gekomen. En dan doet dat zeer. Zeker omdat we een heel hecht team hebben. Hoe kleiner het wordt, hoe hechter." 

Die maken straks onderdeel uit van een veel groter team. "We kunnen al onze personeelsleden een plekje geven", merkt De Leeuw op. "Dankzij de fusiecompensatie kunnen we iedereen houden, zeker in de eerste paar jaar", vult Kip aan. De teams worden wel gewisseld. "Van de Calvijn gaan er wat naar de Bogerman, omgekeerd ook en de personeelsleden van de Maarten Lutherschool worden onder beide verdeeld", legt De Leeuw uit. Hoewel, die namen zouden weleens kunnen verdwijnen. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor nieuwe namen. "Met de fusie ontstaan in feite twee nieuwe scholen/ kindcentra en is er sprake is van een nieuwe start. Daarmee is de keuze voor twee nieuwe namen een logisch gevolg."

Met de ouders is een routekaart gedeeld over wat er gebeurt tot aan de fusie en via nieuwsbrieven worden zij op de hoogte gehouden. "We willen de ouders aan de hand meenemen", licht De Leeuw toe. "En in de komende periode proberen we ook de kinderen te laten integreren. Dus er zijn gezamenlijke activiteiten, waarbij we kinderen ook in hun nieuwe klas laten kijken", zegt Kip. Er zijn drie 'weken van verbinding' uitgeroepen met daarin momenten waarin de leerlingen aan hun nieuwe school/klasgenoten gaan wennen. Dat zorgt ervoor dat op een goede manier afscheid genomen wordt van de Maarten Lutherschool, vervolgt hij. "En tegelijk verandert er ook van alles op de beide andere scholen. Daarom hebben we ook collega's in de fusiewerkgroep zitten. Zo hopen we een goede nieuwe start te maken voor leerlingen en collega's."

Wat er met het gebouw gebeurt? Lees De Stadskoerier Extra