Sluzigers op avontuur in Zweden

(door Enrico Kolk)

ZWEDEN – Met een Volvo uit 1997, bijna 400.000 kilometer op de teller, een route van 2.000 kilometer door Zweden rijden. William ten Klooster en Mattheus van den Berg uit Zwartsluis doen het, samen met Daan Luiting uit Harderwijk.

Ze vertrokken afgelopen zaterdag vanuit Zwartsluis naar Malmö om vanaf daar een Carbage Run te starten. “We zaten in de keet en toen hadden we het erover”, vertelt Ten Klooster. “We hebben ons meteen ingeschreven.” En dat was maar goed ook, want na vijf dagen was de run uitverkocht.

En zo gingen de vrienden uit Zwartsluis en Harderwijk het avontuur aan. “De eerste week hebben we een Volvo gekocht en zijn meteen gaan sleutelen”, legt hij uit. Het kostte wel een paar zaterdagen om de auto, opgeduikeld in Noord-Brabant, klaar te maken voor de winterse tocht. “We hebben een dakrekje gemaakt en nog wat lampjes erop geknooid.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Parkeren reguleren

ZWARTEWATERLAND – De gemeente staat de komende jaren voor een pittige klus. ‘Gedragsverandering’ en ‘handhaven’ zijn veelgehoorde woorden als de gemeenteraad het parkeerbeleidsplan bespreekt. Dat gaat voor veel veranderingen op het gebied van parkeren zorgen, maar het echte werk komt nog.

Nu het parkeerbeleidsplan groen licht gekregen heeft van de volksvertegenwoordiging, kan het college namelijk aan de slag met een uitvoeringsplan. En dat levert een lijstje wensen op bij de partijen in de gemeenteraad. Zoals bijvoorbeeld Koen Kerssies (CDA). "Ik weet dat gedragsveranderingen lastig zijn. Het is een hele klus om mensen op de fiets te krijgen. Maar de minimale basis daarvoor is het aanleggen van de juiste voorzieningen. Want waar kan ik mijn fiets parkeren? Dat is dus niet op de stoep, want dan kan een rolstoel er niet langs.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra