Politieke 'aardverschuiving' ook lokaal: BBB stoot SGP van de troon

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Een politieke aardverschuiving, werd na de verkiezingen van afgelopen woensdag vaak gezegd. Ook in Zwartewaterland wisselden de stemverhoudingen fors ten opzichte van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 2019. BBB stootte de SGP van de troon als grootste partij, hoewel die laatste wel meer stemmen kreeg dan vier jaar geleden.

Het stof is neergedaald, na een pittige verkiezingsstrijd. Partijen trokken van alles uit de kast voor de campagne. De landelijke partijen niet in het minst, omdat ze aasden op de felbegeerde Eerste Kamerzetels. Want invloed in de provincie betekent ook meteen invloed in de Eerste Kamer.

Waar de laatste jaren de term 'polarisatie' vooral gebezigd werd, stemde Nederland nog niet vaak zo eensgezind. In alle twaalf provincies werd de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij - dus ook in Overijssels. Stemmers uit Zwartewaterland leverden daaraan een bijdrage: 3.458 keer werd een vakje van een kandidaat van BBB rood gemaakt. De SGP, traditiegetrouw de grootste partij in Zwartewaterland, kreeg 400 kiezers minder over de streep: 3.056. Dat is wel meer dan vier jaar geleden, toen 2.700 stemmers voor de SGP kozen. 

Dat kan worden verklaard door de opkomst: die lag op 75,47 procent. Vier jaar geleden was dat 67,77 procent. Overigens zijn SGP en PvdD de enige partijen met stemmenwinst ten opzichte van vier jaar eerder. Alle andere partijen verloren.

In 2019 was de ChristenUnie de tweede partij in Zwartewaterland met 2.236 stemmen. Die partij (nu derde) levert fors in, want dit keer waren dat er slechts 1.600. Daarin sluit Zwartewaterland aan bij het landelijke beeld.
Ook het CDA teert flink in. Die partij, de vierde in Zwartewaterland, kreeg 985 stemmen en dat waren er in 2019 nog 1.593. De vijfde en zesde partij wisselden stuivertje. Vijfde is nu de PVV met 547 stemmen (was 667), gevolgd door de VVD met 545 stemmen (en dat was 771).

Bij de zesde partij, de PvdA, bleef met 507 stemmen het verlies beperkt. De vorige keer waren dat er 560. 

Lees verder in De Stadskoerier Extra