Tellen, tellen, tellen

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Geritsel hier, geritsel daar: in sporthal Anna van der Breggen wordt druk geteld, donderdagmorgen. Voor het eerst hanteert de gemeente het systeem van centraal tellen. Woensdagavond en -nacht zijn alle stemmen per partij geteld, donderdag worden de stemmen per kandidaat geteld. 

Dat is een flinke bak met werk en eigenlijk was het dat woensdagavond ook al. Slechts een handvol stembureaus wist de uitslag van dat bureau voor 0.00 uur vast te stellen. Voor veel stembureauleden werd het tellen nachtwerk, in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen. Doorgaans is de voorlopige uitslag van heel Zwartewaterland niet lang na middernacht binnen, maar dat lukte deze keer niet.

Vertragende factoren: de hoge opkomst en de dubbele verkiezingen. Voor zowel het waterschap als de provincie moesten de stemmen geteld worden. Dat betekent dubbel telwerk. Dat laatste ontraadt projectmanager Peter van Dijk dan ook. "Ik vind dit jammer", vertelt hij, na een korte nacht. "Twee verkiezingen en allerlei nieuwe procedures, dat werkt niet. Gewoon één verkiezing per keer, want het is bijna niet te doen. Wij als kleine gemeente hebben al moeite om de capaciteit rond te krijgen, de grote gemeenten moeten echt alle zeilen bijzetten."

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Geen luiercontainer

ZWARTEWATERLAND - Er komt definitief geen luiercontainer in Zwartewaterland. Adriana Crum vroeg daar vorig jaar om met een petitie. In november werd al duidelijk dat zo'n container er vermoedelijk niet zou komen. Na advies van de ROVA is dat nu definitief.

Dat heeft vier redenen. Het is duur. Ook is er onvoldoende verwerkingscapaciteit (dus de service is niet te leveren). Daarnaast geeft het een verkeerde beeldvorming. En tot slot zorgt zo'n container ook voor een potentieel lek binnen het diftar systeem.

Lees verder in De Stadskoerier Extra