Deelnemers aan de Luiemotte 2023.
Deelnemers aan de Luiemotte 2023. Foto: breman.net

Luiemottes trekken weer door Genemuiden

GENEMUIDEN - Vorige week struinden kinderen en jongeren weer door de velden rond Genemuiden op zoek naar veldbloemen om een echte Luiemotte te maken. Het resultaat was maandag te zien toen de Luiemottes door de straten werden gevoerd.

Op de eerste dag van mei trekken traditiegetrouw groepjes jonge lawaaimakers door de straten van Genemuiden. Ze maken de inwoners wakker met het bekende lied en dragen een Luiemotte mee. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen. Het evenement wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Rond kwart voor acht verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, vóór 't Olde Staduus.

Een Luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is de versiering.
Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal mag gebruikt worden. Een enkel lint, slinger of iets dergelijks is ook geen probleem. Er wordt een klein kind (of een pop) meegedragen. Vroeger was dit een langslaper die hiervoor uit zijn bed werd gehaald, want de luilakken worden immers gemaand om op te staan.