Het leggen van een krans tijdens de Dodenherdenking in 2022.
Het leggen van een krans tijdens de Dodenherdenking in 2022. Foto: Jan van Kleef

‘’Laten we de vrijheid blijven vieren’’

ZWARTSLUIS – Komende donderdag 4 mei wordt in heel Nederland Nationale Dodenherdenking gehouden. De dag erna is het Bevrijdingsdag en herdenkt ons land dat we 78 jaar geleden werden bevrijd van het juk van de nazi’s. Deze krant ging de straat op in Zwartsluis en vroeg willekeurig gekozen Sluzigers wat 4 en 5 mei voor hen persoonlijk betekenen. 

Door Leo Polhuijs

Piet en Jennie van der Linde hingen altijd de vlag uit. Met dodenherdenking halfstok en op 5 mei voluit. ‘’Maar dit jaar zal dat niet lukken want onze vlaggestok is gebroken’’, klinkt het verontschuldigend uit de mond van Jennie. ‘’Wij nemen altijd de twee minuten stilte in acht en dat hebben we de kinderen ook geleerd. Dat doe je uit respect’’. 

Jennie noch haar man hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. ‘’Ik ben van 1951, mijn man van 1948. Ik ken wel wat verhalen van vroeger. Zo heeft mijn grootvader in een werkkamp gezeten. Maar hij praatte er nooit over’’. Jennie roept naar haar man met de vraag of hij speciale gedachten heeft bij 4 en 5 mei. Het antwoord is negatief. ‘’Mensen die ik kende en die de oorlog hebben meegemaakt, zoals mijn schoonvader, hadden het er nooit over’’. 

'Het is ook belangrijk dat we de andere 364 dagen van het jaar elkaar respecteren' 

Ook mevrouw Jansen besteedt aandacht aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. ‘’Ik hang de vlaggen uit en houd twee minuten stilte. Dat is toch wel het minste dat je kunt doen. Oorlog is altijd en overal. Je kan de televisie niet aanzetten of je krijgt wel beelden over je heen van geweld. Ik hoorde laatste dat buitenlanders zich erover verbazen dat er in ons land nog steeds zoveel belangstellig is voor de oorlog. Er zijn veel mensen naar Nederland gekomen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Wij moeten hen een onderdak bieden. Mijn moeder is 92 en ik hoor af en toe verhalen van haar uit de oorlog. Gelukkig is zij er goed doorgekomen, Mijn ouders hadden een boerderij en voldoende te eten’’. 

Een inwoonster van Zwartsluis die liever anoniem blijft, vertelt dat ze zelf niet naar een officiële herdenking gaat maar ‘'alles'' gaat volgen op televisie. ''Zelf ken ik wel wat verhalen uit de oorlog. Mijn moeder leeft nog en is 86. Ze heeft als jong meisje meegemaakt hoe de Duitsers ons land bezetten en alles op de kop hebben gezet. Het is belangrijk om te herdenken dat we zijn bevrijd van de Duitsers.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

"Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat zie je ook vandaag de dag nog. Daarom is herdenken een goede zaak. Ik denk dat we moeten doorgaan met herdenken, ook nu er steeds minder mensen komen die de oorlog bewust persoonlijk hebben meegemaakt. Die generatie sterft uit''. 

Lees verder in de Stadskoerier Extra