Zwartsluis onder Zeil komt er weer aan

ZWARTSLUIS - De zevende editie van Zwartsluis onder Zeil wordt gehouden van woensdag 17 mei tot en met zondag 21 mei. Het evenement wordt gezien als tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen.

Door Leo Polhuijs

Tijdens Zwartsluis onder Zeil zullen onder andere diverse platbodemjachten te zien zijn. Ook de oudste nog varende Nederlandse botter, de ZS13, kan worden bekeken. De activiteiten spelen zich af in het centrum van Zwartsluis en het randprogramma vermeldt naast veel muziek onder meer een show van klassieke auto’s, een rommelmarkt en sport. 

Neeltje Moorman, die zichzelf omschrijft als ‘’een echte Sluziger’’, zal het nautische evenement ‘’zeker’’ gaat bezoeken. Sfeer en gezelligheid zijn de eerste woorden die bij haar opkomen als haar wordt gevraagd naar de redenen van haar enthousiasme. 

‘’De sfeer, de gezelligheid… het is een leuk evenement. Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien, want Zwartsluis onder Zeil speelt zich af in de buitenlucht. Het weer doet heel veel. Het is leuk om tijdens Zwartsluis onder Zeil een rondje te maken en een praatje te maken met allerlei bekenden die je tegenkomt’’. De ZS13 is wat Neeltje betreft de absolute blikvanger. 

Extra interessant

De 78-jarige Piet Booij zal het evenement waarschijnlijk wel even vereren met een bezoekje maar of hij lang blijft weet hij niet. In lekker sappig dialect: ‘’Mijn vrouw en ik lopen niet zo goed. Het is best een mooi evenement. Ik ben er wel eens eerder geweest, net als op de Sleepbootdagen. ‘’ 

Booij heeft vroeger veel gevist en weet veel van boten. ‘’Daarom is Zwartsluis onder Zeil voor mij extra interessant’’. 

Tijdens Zwartsluis onder Zeil zullen onder andere diverse platbodemjachten te zien zijn. Ook de oudste nog varende Nederlandse botter, de ZS13, kan worden bekeken

Een jongere plaatsgenote die niet met naam in de krant genoemd wil worden, zal het evenement niet persoonlijk bezoeken. ‘’Mijn broer wel, die is er helemaal gek van. Ik vind die schepen wel interessant, maar die boten zijn niet mijn passie. Ik ben wel erg blij voor de horeca en de middenstand. Want die verdienen goed aan Zwartsluis onder Zeil. Het is hen gegund, na een paar jaar van corona’’.

Te druk

Er zijn natuurlijk ook Sluzigers die niets met het evenement hebben. Een oude inwoonster: ‘’Ik ben vroeger wel geweest maar ben nu te oud. Het is me veel te druk geworden, er komen wel een paar duizend mensen’’. 

Een buurvrouw: ‘’Die schepen zijn leuk maar ik ga toch vooral voor de sfeer en om bekenden te ontmoeten’’. 

Lees verder in De Stadskoerier Extra