IJslandse aanpak drank en drugs: jeugd moet wel iets te doen hebben

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - Inwoners van de gemeente Zwartewaterland reageren positief op het gemeentelijke plan om te voorkomen dat jongeren aan de alcohol en de drugs verslaafd raken. De gemeente wil netwerken zoals familie, school of verenigingen inschakelen om problemen vroegtijdig te signaleren. Op IJsland is een dergelijke methode succesvol gebleken. Stadskoerier Extra ging de straat op en belde aan bij inwoners. 

Mevrouw Schurink is positief. Ze had nog niet van het plan gehoord, maar na de uitleg van de verslaggever zegt ze: "Een goed idee. Wie kan er nu tegen zijn dat jongeren aan de drank of drugs gaan?" De Hasseltse ervaart zelf overigens geen oerlast. Een buurtbewoner die liever niet met naam en toenaam in de krant wil: "Ik dacht eigenlijk dat overlast door alcohol en drugs meer bij de grote stad horen, maar in Zwartewaterland speelt dit probleem natuurlijk ook. Het is goed dat de gemeente het probleem gaat aanpakken en aan andere vraagt om mee te helpen met het preventiebeleid."
Zou hij zelf aan de bel trekken bij de gemeente of de GGD, als er iemand in de familie of de kennissenkring verslaafd dreigt te raken? "Dat zou ik niet zo gauw doen. Maar bij overlast op straat zou ik denk ik de politie wel inschakelen. Zeker als het probleem zich vaker voordoet."

Een jong echtpaar dat anoniem wil blijven, is blij dat de gemeente de problemen vroegtijdig wil gaan signaleren. "Toen ik jong was, gingen we naar een keet. Maar nu heb je die niet meer."

Lees verder in de Stadskoerier Extra