Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Luuk van Hessem terug uit Brazilië: 'Een hectische reis'

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Zo'n drie weken is Hasselter Luuk van Hessem nu terug uit Brazilië. Daar namen hij en zijn medevrijwilligers dna af van moeders die ooit een kind afstonden ter adoptie of een kind af moesten staan. "Het was hectisch, stressgevoelig en emotioneel", blikt hij terug.

Jarenlang werkte hij ernaartoe met de stichting PDBeH, die de naam ‘DNA Mães do Brasil' (DNA-moeders van Brazilië) heeft gegeven aan het door hen uit te voeren project. Daarvoor nam hij in Brazilië dna af van moeders. Van 12 tot en met 26 april waren Van Hessem en de andere vrijwilligers in Brazilië. "Je bereidt alles voor, maar het gaat toch net iets anders dan je denkt. We moesten de sets contant betalen, en op basis van de informatie die we hadden, hadden we het geld in euro's meegenomen, maar we moesten betalen in Braziliaanse real. Dus dat moet je omwisselen en dat doen banken niet. Dan moet je naar een wisselkantoor en die trekken er ook nog eens provisie van. Je bent dan wel een dag kwijt."
Met een team van vier mensen uit Nederland en twee uit Brazilië namen de stichtingsmedewerkers vervolgens dna af in São Paulo, Fortaleza en Campina Grande. "Wij hebben voor de tijd op Facebook en Instagram en via de tv in iets mindere mate moeders kunnen bereiken. Zij konden zich bij ons melden via een formulier, dat op de site dnamaesdobrasil.com stond. Door ons was een aantal voorwaarden opgeteld waar aan moest worden voldaan om in aanmerking te komen voor afname van dna. En als ze aan de voorwaarden voldeden, werden ze uitgenodigd om dna af te laten nemen", vertelt Van Hessem.

De stichting kocht voor bijna 200 moeders een dna-setje in. Van bijna 70 moeders is nu dna afgenomen. "Ik ging met een doel en dat is volledig bereikt", blikt hij terug. "Met name omdat je dna afgenomen hebt, daarmee publiciteit hebt gegenereerd en omdat het nu doorgaat in het land. We hebben de mensen daar de gelegenheid gegeven om nog meer moeders dna af te laten staan."
Eén van de vrijwilligers was een gepensioneerde vrouw, die meehielp bij het afnemen van dna in april. Zij heeft nu nog verschillende sets tot haar beschikking. "Ze heeft moeders samengevoegd in een appgroep, waarvan ze nog dna af gaat nemen. En we hebben gezegd: dit jaar moet het allemaal afgenomen zijn. Dat klinkt lang, maar je moet het halve land door."
De specifieke code van het dna wordt naar Nederland gestuurd en wordt daar geregistreerd en geactiveerd. "Daarna gaan alle kits naar een databank in Brazilie, waar ze geanalyseerd worden", legt de Hasselter uit. "Sinds vorige week ligt alles in de databank om geanalyseerd te worden. Dat is wel een heel proces met verwerken, dan moet je rekenen op drie maanden."
De dna-gegevens worden vervolgens geplaatst in westerse databanken, zoals MyHeritage en Familytree. "Die zijn wereldwijd", zegt Van Hessem. Door het plaatsen in westerse databanken zijn matches mogelijk. "Want de geadopteerde kinderen bevinden zich over de hele wereld. Hier in Nederland zijn ongeveer 1.400 Braziliaanse geadopteerden."