Teleurgesteld over Rijkswaterstaat

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeente is teleurgesteld in Rijkswaterstaat. Nu de rechter de overheidsinstantie gelijk heeft gegeven, mogen er damwanden geplaatst worden in het Zwarte Water. En daar is de gemeente, die ook naar de rechter stapte terwijl dat eigenlijk niet kon, niet blij mee.

"Ook wij hebben, ondanks dat wij op de hoogte zijn van het van toepassing zijn van artikel 1.4 van de Crisis en Herstelwet (Chw), beroep ingesteld. Dit om vanuit de gemeente Zwartewaterland toch een signaal af te geven en zeker ook ter ondersteuning van de andere vijf ingestelde beroepen", schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. In dat artikel wordt beschreven dat gemeenten niet kunnen procederen tegen onder andere Rijkswaterstaat, zodra het de gemeente niet rechtstreeks aangaat.

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Privacy: onvoldoende voor gemeente

ZWARTEWATERLAND – De gemeente is ‘onvoldoende in controle op het gebied van privacy’. Dat blijkt uit het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door de Functionaris gegevensbescherming. Niet dat dat direct grote problemen oplevert, of dat inwoners die ondervinden. Want er zijn in 2022 geen AVG-verzoeken door betrokkenen gedaan en er geen datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Binnen een gemeentelijke organisatie houdt de Functionaris gegevensbescherming toezicht op de toepassing en naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet politiegegevens (Wpg). "De AVG heeft niet zozeer veranderd hoe we met persoonsgegevens omgaan. Daar zijn al langer regels voor. De AVG heeft vooral gezorgd voor uitbreiding van privacyrechten. En ook voor een aantal verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld een gemeente”, legt een woordvoerder uit.

Lees verder in De Stadskoerier Extra