Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eénrichtingsverkeer

Het is ongeveer 40 jaar geleden dat de eerste stemmen opgingen om van de Hoogstraat in Hasselt eenrichtingsverkeer te maken. Veertig jaar lang is dit geprobeerd en er liggen vele onderzoeken aan ten grondslag. Anno 2023 ligt het weer op tafel bij de raadsleden. In al die jaren is de noodzaak niet duidelijk geworden maar vooral niet hoe de Hoogstraat er dan wel moet uitzien.

In 2020 heeft de gemeenteraad besloten om de Hoogstraat her in te richten, waarbij eenrichtingsverkeer het uitgangspunt is. De fractie van BGZ heeft toen als enige partij tegengestemd. Dit omdat je eerst moet weten hoe het uiteindelijke plan er uit gaat zien en daarin dus de functie voor al het verkeer en niet andersom. Dus niet alleen auto’s maar ook fietsers, voetgangers. 

Nu moet op 25 mei de raad stemmen over het plan om vanaf de kerk eenrichtingsverkeer in te stellen. Misschien een prima plan, maar dan moet je wel eerst weten wat nut en noodzaak is en ook welke gevolgen het heeft voor de andere wegen. Hierover tasten we in het duister. BGZ heeft veel vragen hoe de omwonenden en andere belanghebbenden tot nu toe hierbij betrokken zijn. Dit omdat het college zelf al de rijrichting bepaald heeft, vanaf de kerk dus, het centrum uit. In totaal zijn er 100 reacties binnengekomen en daarvan hebben 48 personen positief gereageerd. 

Als raad wordt ons nu gevraagd op deze slechts 48 positieve reacties een besluit te nemen. Besluiten over iets waarvan we niet weten of er wel voldoende draagkracht is onder de bevolking en vooral ook niet wat de gevolgen zijn voor de omliggende straten. Willen we bankjes en bloembakken in de Hoogstraat en willen we geen of meer parkeerplaatsen? Willen we het voetgangersvriendelijk maken of moet het de doorstroom van autoverkeer verbeteren zodat het verkeer in het oude hart niet vastloopt. Wat te doen met auto’s met boottrailers, caravans, campers, vrachtverkeer. Kun je dat allemaal weren?

Nee, BGZ is niet bezig met het zoeken van ‘spijkers op laag water’ maar hoe groot is de noodzaak. Als straks de huisartsenpraktijken en de apotheek verdwijnen uit het centrum gaat het aantal verkeersbewegingen sowieso naar beneden. Hadden we niet eerst moeten nadenken over wat de toekomstige functie kan zijn van de Hoogstraat voordat we nu, na 40 jaar, er een eenrichtingsweg van willen maken. Op 25 mei as. kiest de raad de richting, maar willen we dat wel!?

(burger)raadsleden fractie BGZ