Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn SGP: ‘Buiten spelen’

Algemeen

De gemeenteraad, burgerraadsleden en leden van het college hebben onlangs een kernbezoek aan Genemuiden gebracht. Zwartsluis en Hasselt waren al eerder bezocht en eind juni bij leven en welzijn volgt nog een bezoek aan de Kamperzeedijk en buitengebied.

Tijdens dit ‘werkbezoek’ heeft de gemeenteraad met eigen ogen gezien hoe er gewerkt wordt om Zwartewaterland toekomstgerichter en mooier te maken. Deze keer werd de Vogelbuurt in Genemuiden bezocht en afsluitend werd er historische stadswandeling door het centrum gemaakt. Want: wil je het heden begrijpen moet je het verleden wel kennen!

Na de start bij d’ Overtoom werden drie heringerichte pleintjes bekeken. Van volledig versteend en geasfalteerd zijn deze pleintjes getransformeerd in prachtige en groene speelvelden. Aanwezige gemeentemedewerkers deden uit de doeken hoe dit is gegaan. De pleintjes zijn volgens het eerder door de raad vastgestelde Buitenruimteplan integraal aangepakt. En het resultaat mag er zijn! Heel kindvriendelijk en veel meer leefbaar. Ieder pleintje heeft een eigen ontwerp met andere spelonderdelen waardoor deze nieuwe speelplekken elkaar mooi aanvullen. En het allermooiste is nog dat de buurt er volop bij is betrokken. Tijdens ons bezoek was er ook een buurtbewoonster aanwezig om te vertellen hoe dit alles in goed overleg met de gemeente tot stand is gekomen. Zelf weet ik, geboren en getogen in de Vogelbuurt, aan het pleintje aan de Tureluur, als geen ander hoe deze pleintjes er voorheen uitzagen. Alleen maar asfalt en klinkers. Al weet ik ook dat de jeugd van vroeger het geen enkel probleem vond dat dit er lag. Dat was namelijk uiterst geschikt om te voetballen! U moet namelijk rekenen dat het wel een andere tijd was. Zonder mobiele telefoon, PlayStation, Nintendo enzovoort. Er werd dus, voor mijn gevoel, veel meer buiten gespeeld. Nu zijn we weer op zoek naar plekken waar kinderen onbezorgd en veilig buiten kunnen spelen, waar ouders kunnen samenkomen, waar verbinding kan plaatsvinden maar ook naar plekken die voorbereid zijn op de toekomst. Dus met een goede afwatering, meer hittebestendig en klimaat adaptief. Wat dat betreft zijn we in Zwartewaterland heel goed bezig. Denk aan de nieuwe speelplekken in Zwartsluis, het nieuwe speelveld op het Tag, het pleintje aan de Trompstraat maar ik denk ook aan de speelweide aan de Willem Egbertsstraat in Hasselt waarbij de hele buurt betrokken is. Buiten zijn en buiten spelen is voor iedereen goed. Vaker naar buiten is goed voor kinderen, voor jongeren en ouderen maar zeker ook voor gemeenteraadsleden.

Alfred Beens
SGP