De wijk Tag dreigt dicht te slibben door het verkeer dat alle kanten op moet.
De wijk Tag dreigt dicht te slibben door het verkeer dat alle kanten op moet. Foto: Ariën Buitink

Afsluiting en omleiding rond Tag leidt tot chaotische taferelen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Een deel van de Tagweg is sinds vorige week afgesloten en een nieuw deel in gebruik genomen. Veel bewoners van de jongste wijk van Genemuiden moeten sindsdien omrijden en dat leidde de afgelopen dagen tot veel klachten en chaotische toestanden.

“Het is gevaarlijk”, vindt Jan Huisbrink, bewoner van het ‘oude’ Tag. “Op het nieuwe stuk weg is geen verlichting, in het donker rij je dan zo de sloot in. Ik vind dat de gemeente hier debet aan is. Alles is van Heutink, maar de gemeente moet zorgen voor een goede uitweg voor haar inwoners.”

Ook Brenda van der Steeg, bewoner van het ‘nieuwe’ Tag, is allerminst te spreken over de situatie. Al eerder uitte zij daarover, zonder resultaat, haar zorgen. “We zitten met veel te veel huishoudens op één uitvalsweg.”

Hulpdiensten

Daar komt nog bij dat een deel van Tag nu slecht bereikbaar is voor hulpdiensten. “Op de bouwtekening van de brug tussen de Lus en het fietspad langs de Kamperdijk staat een brede brug, met een paaltje. Dat zou er dan uitkunnen voor de hulpdiensten. Maar die brug is er nooit gekomen, er is nu een kleinere brug.”

Zeker nu de omleiding geldt, wordt het voor hulpdiensten moeilijk om delen van de wijk te bereiken. “Vorige week stond er een verhuiswagen op de omleidingsroute. Dan kun je geen kant op. Het is hopeloos”, verzucht Huisbrink.

“Buurtbewoners en ik vrezen voor de bereikbaarheid van de Kabel, Lus, Spil en tussenliggende straten door nood- en hulpdiensten. Zeker ook gezien het feit dat aan de Spil een voorziening voor gehandicapten en ouderen is gevestigd en de genoemde straten zeer kinderrijk zijn”, schrijft Tagbewoner William Buitink in een brief aan de gemeente.

Parkeren

Een van de meest heikele punten is het grote aantal geparkeerde auto’s op de weg, met name op het Hoofdspoor en de Prikker, vanwege de omleiding nu doorgaande weg. “We hebben geen keus, je moet erlangs”, merkt Huisbrink op. “Op het Hoofdspoor parkeren kan nu gewoon niet, maar mensen zijn te beroerd om 50 meter te lopen.” Daarin valt Van der Steeg hem bij. “Mensen kunnen toch ook wel nadenken en de auto’s even wat verder weg neerzetten.”

Het parkeren van auto’s op de weg, in de nabijheid van kruispunten leidde vrijdag al tot een aanrijding. Bij de gemeente komen veel meldingen binnen van parkeeroverlast, voornamelijk op de omleidingsroute. “De gemeente moet ermee bezig. Als je calamiteiten krijgt ben je slecht af, het is gewoon levensbedreigend”, vindt Huisbrink.

Lees verder op pagina 3