Potje voor culturele activiteiten is iets te snel leeg

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Daar was op het gemeentehuis niet helemaal op gerekend. Het potje voor culturele activiteiten, Fonds Eenmalige Culturele Activiteiten genaamd, was in 2023 al leeg aan het eind van het eerste kwartaal. De 15.000 euro uit het jaarlijks bijgevulde fonds bleek dit jaar niet toereikend en daarom wil het college er nog eens 10.000 euro aan toevoegen.

Het fonds bestaat al sinds 2015 en in al die jaren is de pot nog nooit zo snel opgesoupeerd. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van B&W dan ook dat het bereiken van het maximale bedrag dit jaar 'uitzonderlijk vroeg' was. Voor culturele organisaties was het daardoor niet meer mogelijk om een subsidie aan te vragen.

Het college vindt het belangrijk dat culturele organisaties ook de komende maanden voor hun incidentele initiatieven een beroep kunnen blijven op het fonds. Daarom besloten B&W dat er in 2023 extra subsidie beschikbaar komt en het potje wordt aangevuld met 10.000 euro. Door omstandigheden is er maar voor één in plaats van drie culturele evenementen subsidie nodig dit jaar, waardoor er geld overbleef in de cultuurbegroting.
Dat geld komt nu terecht in het fonds. "Het bedrag dat zo vrij komt, laten we op deze manier ten goede komen aan de lokale cultuursector in Zwartewaterland", aldus het college. Vanaf komende maandag wordt het fonds weer opengesteld voor aanvragen.

Lees verder in De Stadskoerier Extra