Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn CDA: ‘Zonder nuance geen goed besluit’

Algemeen

Sinds een aantal weken mag ik als burgerraadslid meedraaien binnen de gemeenteraad en de fractie van het CDA Zwartewaterland. Twee onderwerpen die in de afgelopen weken langskwamen, waren het zonnepark bij natuurboerderij Hogeboom en de mogelijke bouw van appartementen aan de Malcorpslaan.

Wat mij bij deze onderwerpen opviel is het belang van visie en nuance. Op basis van je eerste indruk of gevoel kan het makkelijk zijn om snel conclusies te trekken over zulke onderwerpen. Zo van: “Appartementen op een oud schoolterrein? Wat kan je daar nu op tegen hebben?” De tijd die de (lokale) politiek nodig lijkt te hebben om een besluit te nemen kan dan lang voelen. Toch is het belangrijk hier niet direct je conclusies op te baseren. Als voorbeeld het zonnepark: voor mij en voor het CDA was dit een lastig onderwerp. Aan de ene kant willen we graag stappen zetten in de energietransitie en betrouwbaar bestuur vormen richting de initiatiefnemers. Aan de andere kant hechten we veel waarde aan draagvlak bij en betrouwbaar bestuur voor omwonenden en de inpasbaarheid van het project in onze mooie, landelijke omgeving.

Om in die situatie een afweging te kunnen maken is meer nodig dan alleen onze eigen visie op duurzaamheid, het buitengebied en betrouwbaar bestuur. We luisteren naar betrokkenen, kijken naar hoe het proces is gelopen, proberen uit te zoomen en halen het net op bij vergelijkbare initiatieven in andere gemeentes. Dat maakt het maken van de afweging zeker niet makkelijker, maar zorgt allereerst voor meer begrip voor verschillende standpunten en voor meer vertrouwen dat een besluit goed doordacht is.

Oftewel, zonder visie geen nuance en zonder nuance geen goed besluit. Willen wij onze mooie plaatsen en natuurlijke omgeving in stand houden dan is het van belang om het vraagstuk zo goed mogelijk in beeld te krijgen en initiatieven/problemen vanaf verschillende kanten te belichten. Dat kunnen wij als CDA Zwartewaterland of als lokale gemeenteraad niet alleen. Daar hebben wij uw mening, vragen en perspectief voor nodig. Heeft u dus input, vragen of juist een duidelijke visie op waar onze gemeente zich in de komende jaren naartoe moet bewegen? Laat dan van u horen; alleen dan kunnen we samen tot nuance en goed afgewogen besluiten komen!

Hartelijke groet,

Arjan Aalbers
Burgerraadslid CDA - fractie@cda-zwartewaterland.nl