Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Pluk de vruchten van één dagje cursus: zo snel haal je het diploma VCA-VOL

Partnerbijdrages

Steeds vaker genoemd in vacatures en op cv’s, omdat zowel werkgevers als werknemers optimaal profiteren van dit diploma: VCA-VOL. Die afkorting staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden. Het geeft meer inzicht over de algemene veiligheid op de werkvloer, in dit geval met name bouwplaatsen. Operationeel leidinggevenden hebben met dit diploma dus een behoorlijke streep voor. Je voltooit deze cursus in één dag, en vaak kun je de kosten ervan ook nog verrekenen of declareren.

Leerzame maar ook gezellige cursus-/examendag

Je doet eerst een korte thuisstudie en als je er klaar voor bent, plan je de dag waarop je VCA-VOL haalt en dit waardevolle wapenfeit op je cv mag zetten. Tijdens de intensieve cursusdag schijnen deskundige instructeurs je uitgebreid bij over het reilen en zeilen op de bouwterreinen, en dan om precies te zijn op het gebied van veiligheid. Op een van de 25 locaties verspreid door Nederland – dus ook bij jou in de buurt dan wel op behapbare afstand – kies je een datum uit die jou het beste uitkomt om dit specifieke VCA-diploma te halen. Koffie, thee en lunch worden verzorgd tijdens deze leerzame maar ook gezellige dag, en je komt diverse vakgenoten tegen: altijd handig voor je netwerk. Lees hier meer over de cursus en de beschikbaarheid in de agenda en voor je het weet sta je al met het felbegeerde diploma te zwaaien. 

Nul fout = taart, gratis herkansing

Niet iedereen belandt graag opnieuw in de schoolbanken als hij (wellicht) al jaren een baan heeft in de bouw. Daarom wordt de cursus zo beknopt en overzichtelijk mogelijk gehouden. De voorbereiding doe je thuis zelf, via e-learning, waarna je op de afgesproken dag de opleiding afrondt. Nul fouten bij je eerste examen? Dan win je een taart! En lukt het niet om in één keer te slagen – kan gebeuren – dan volgt er een gratis herkansing. Ook deze examens doe je digitaal, zodat je direct de uitslag te zien krijgt. 

De vier gedeeltes van een examen VCA-VOL

Het examen VCA-VOL bestaat uit vier gedeeltes. Deel A is het voorbereiden, inspecteren en bespreken van de betreffende werkzaamheden. Deel B gaat over de uitvoering daarvan. Deel C behelst het beheersen van specifieke gevaren en deel D het optreden bij incidenten of in noodsituaties. Het is al met al een kwestie van een beetje thuisstudie, dus goed beslagen ten ijs komen, zodat het volgen van deze opleiding niet al te veel van je tijd in beslag neemt. De e-learning verricht je op door jou zelf bepaalde tijdstippen en van de examendag maak je gewoon een soort uitje. Wie weet wie je allemaal tegenkomt!