Afbeelding
Foto: Joke Veldman

Top drie van Luiemottejaren gehaald met wel zeven deelnemende groepen

Algemeen

GENEMUIDEN - Aan de Luiemotte deden vorige week woensdag zeven groepen mee. “Dus we zitten in de top drie”, concludeert voorzitter Robert Pleijsier van de stichting Vrienden van Oud Genemuiden bij de prijsuitreiking. Twee keer eerder waren er meer Luiemottes.

Want de stichting heeft de geschiedenis bekeken. “1991 was het topjaar”, vertelt Pleijsier. Toen waren er negen deelnemende groepen, gevolgd door acht in 1997. Het jaar 2024 maakt nu de top drie compleet. “Dankzij de inzet van jullie”, complimenteert hij de deelnemers. “Sommigen mensen zeggen ‘wat een werk’, maar ik zou willen zeggen: vooral heel gezellig. Je doet iets samen en je leert elkaar anders kennen, ook als verschillende generaties.” 

Hij moedigt de omstanders aan: “doe mee en zegt het voort. Op deze manier houden we een schitterende, rasechte Gaellemuniger traditie in ere. En we gaan voor volgend jaar, 750 jaar stad, voor de top: tien stuks.”

Burgemeester Eddy Bilder noemt het ‘fantastisch’ dat er zoveel deelnemers zijn. “Ik heb hier weleens gestaan met de gedachte van ‘hoelang zou het nog duren?’. Want het is ook weleens heel erg teruggelopen. De laagste opkomst was er eentje, dat herinner ik me nog. Dan denk je: ‘zou het dan zomaar voorbijgaan?’. Maar dan zie je wat er gebeurt: er worden oproepen gedaan, er ontstaat nieuw enthousiasme en nu zijn we al met zeven.”

Hij sluit zich aan bij de woorden van Pleijsier over de editie van volgend jaar. “Wat mij betreft zijn we het aan onze stand verplicht om volgend jaar te streven naar minimaal tien deelnemers.” De burgervader omschrijft dat als een ‘ondergrens’.

Voor de jarige deelnemer Naomi was dit een Luiemotte die ze niet zomaar vergeet: op voorspraak van Bilder zingt het publiek haar toe. En daarmee zit het werk er nog niet op, want de consequentie van zoveel deelnemers is dat er ook veel medailles uitgereikt moeten worden. Dat zijn er zo’n 75, schat Bilder en het uitdelen ervan is een klus die alleen hem toekomt.

Enrico Kolk