Afbeelding
Foto: Zwembond

Opvallende comeback van Storm Boxum

Sport

ZWARTSLUIS - Vorig jaar rond deze tijd hing Storm Boxum (15) uit Zwartsluis zijn zwembroek bijna aan de wilgen. Maar sinds maart is het roer weer om. Boxum maakt nu in heel korte tijd een enorme progressie door en wist afgelopen weekend tijdens het NK junioren in het Pieter van den Hoogenbandstadion in Eindhoven menigeen te verrassen.Ook zus Fay weet hoge ogen te gooien op het kampioenschap. Storm en Fay Boxum komen uit voor DZ&PC Drachten en zijn leerlingen van het Centre for Sports & Education in Zwolle. 

 De Europese kwalificatielimiet (50m-bad) voor de 15- en 16 jarige jongens op de 100m schoolslag is gesteld op 1:06,20. Storm scherpte zijn tijd in de series al aan tot 1:07,06. In de finale verraste Storm met nogmaals een grote verbetering. In een prachtig goed gezwommen race met nieuw Nederlands recordhouder Wytse Broekstra noteerde hij een toptijd van 1:06,49. Hiermee bleef hij nog maar 0,29 seconden verwijderd van de kwalificatietijd voor het European Youth Olympic Festival. Eerder dit weekend liet Boxum al een enorm snelle 200m schoolslag zien en verbeterde hij zijn tijd met bijna 3 seconden tot een hele snelle tijd van 2:25,27. Hij won weer het zilver maar gaf winnaar Broekstra flink partij in deze race. Storm werd ook tweede in het schoolslagklassement bij de junioren 3&4. 

De talentvolle Sluziger toonde opnieuw aan een echte allround zwemmer te zijn en ook de wissel- en vrije slag goed te beheersen. Hij noteerde grote PR’s op deze persoonlijke en estafettenummers. Op laatste genoemde werd ook weer zilver binnengesleept. 

Fay Boxum (14) wist dit weekend op de 4x100m wisselslag kampioen te worden met haar DZ&PC team. De dames Fay, Esmée Mulder, Frouke Ludwig en Ilse Wiltjer wisten hoofdcoach Erik Nijholt extra trots te maken door niet alleen de titel te bemachtigen maar ook een Nederlands Record te zwemmen. Fay moest het individueel opnemen tegen meisjes die een jaartje ouder zijn. Ze had voor haar persoonlijke afstanden weer even tijd nodig om in het toernooi te groeien. Steeds werden de PR’s groter en kwam ze van haar eigen jaargang in de top 3.

Na drie lange warme dagen wist Boxum zelfs nog op de afsluitende 200m wisselslag, in de op een na snelste serie, een verbluffende tijd te noteren van 2:28,01. Uiteindelijk goed voor een vierde plaats en de snelste van haar eigen jaargang. Hetzelfde liet ze ook zien op de 200m rugslag. Eerder werd het team ook al kampioen op de 4x200m vrije slag . Nadat Esmée, Ilse en Frouke de ploeg al op voorsprong hadden gezet wist Boxum als slotzwemster met een vlak gezwommen 2:12,58 de voorsprong met verve te verdedigen. Tevens wist dit team ook al zilver te veroveren op de 4x100m vrije slag.