Olympia'28 pakte zaterdag een punt bij SVN.
Olympia'28 pakte zaterdag een punt bij SVN. Foto: Martien Wursten

Sportclub, DESZ en Olympia zijn in cruciale fase beland

Sport

ZWARTEWATERLAND – Na het vrije voetbalweekeinde beginnen Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia’28 zaterdag aan de laatste fase van het seizoen. Een seizoen dat voor Sportclub Genemuiden in alle opzichten al geslaagd is, terwijl DESZ en Olympia’28 een roerige jaargang op een goede wijze willen afsluiten. Een vooruitblik op de komende voetbalweken.

Sportclub Genemuiden kan zaterdag de koppositie in de Derde Divisie overnemen. Wie dat voor het seizoen had voorspeld was door de meeste voetballiefhebbers keihard uitgelachen. Maar Genemuiden is als promovendus aan een ijzersterk seizoen bezig. Na de winterstop gaat het allemaal niet zo makkelijk meer, maar RKAV Volendam, IJsselmeervogels en Sparta Nijkerk morsen net zo kwistig punten.

En dus is Genemuiden met nog vier duels te gaan nog steeds kampioenskandidaat. De ploeg staat twee punten achter op RKAV Volendam en kan dus zaterdag zomaar over de koploper heen wippen. In Genemuiden won Sportclub met 3-1. Beers zette de Volendammers op voorsprong, maar in het laatste kwartier draaiden Reuvers, Van Dalfsen en Martijn Eenkhoorn de stand om. Mocht Sportclub zaterdag winnen dan wachten nog duels tegen HSC’21 (uit), Hercules (thuis) en Kampong (uit). Niets lijkt meer onmogelijk.

DESZ beleeft een heel ander soort seizoen. Al voor de competitie was het onrustig bij de vereniging omdat niet iedereen de terugkeer van trainer Pim Kaagman zag zitten. Ook vertrok een aantal spelers bij het gedegradeerde DESZ. Met een jong elftal beleefde de ploeg een wisselvallige eerste seizoenshelft, waarna de bom ontplofte. Kaagman en assistent Doosje vertrokken net als een aantal ervaren spelers. Met een piepjong elftal moet DESZ voorkomen dat het in de nacompetitie om degradatie verzeild raakt. De komende twee thuiswedstrijden zijn daarvoor cruciaal. Concurrenten De Weide en Elim komen naar Zwartsluis. Wint DESZ die duels, dan speelt het komend jaar opnieuw derde klasse. Bij verlies dreigt de mallemolen van het door niemand gewenste toetje. DESZ eindigt de competitie met moeilijke wedstrijden tegen de buurmannen Rouveen en FC Meppel.

Ook Olympia’28 heeft geen succesjaar achter de rug. Buiten de bestuurlijke perikelen presteert ook het eerste elftal niet naar verwachting. De gedachte dat het gedegradeerde Olympia’28 bovenin zou kunnen meedraaien, bleek nergens op gestoeld. Al geldt het excuus dat de voltallige voorhoede lang geblesseerd was. Na het vertrek van trainer Edwin Duim keerden die aanvallers toevalligerwijs weer terug. Onder het tijdelijke trainersduo verzamelde Olympia’28 mede daardoor behoorlijk wat punten: acht uit vier duels. Olympia’28 steeg daardoor naar de achtste plaats op de ranglijst, maar tegelijkertijd is de kloof naar plek elf volledig verdwenen. Dat is de positie die een club veroordeelt tot de nacompetitie. Sleat en Ens hebben net als Olympia’28 23 punten, Nagele heeft een puntje minder. Die laatste ploeg heeft net als Olympia wel een duel minder gespeeld.

De club moet de komende duels dus punten verzamelen. Zaterdag komt Steenwijk op bezoek. Die ploeg draait mee in de subtop. Olympia’28 speelde eerder dit seizoen een sterke wedstrijd in Steenwijk, maar kreeg in de slotfase de kous op de kop. Na Steenwijk wacht een uitduel bij het sterke Creil-Bant, waarna het dan vermoedelijk al gedegradeerde Tollebeek op bezoek komt. In het slotduel gaat Olympia’28 op bezoek bij Ens. Dat zou zomaar eens een kraker kunnen worden, al hopen beide teams er ongetwijfeld op dat ze tegen die tijd al lang veilig zijn.