Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Cultcafé in d’Overtoom over Zwartewaterklooster

donderdag 9 februari 2023 20:00

GENEMUIDEN - Prof. Dr. Mees te Velde is donderdag 9 februari te gast in het Cultcafé in d’Overtoom. Thema van de avond is de geschiedenis van het Zwartewaterklooster. Mons Sanctae Mariae werd in 1233 gesticht naar aanleiding van de Slag bij Ane in 1227, en bestond tot 1580.

Meer dan 400 ridders, edelen/hoofdmannen/schildknapen, onder aanvoering van de Bisschop van Utrecht, kwamen daarbij om het leven. Het verhaal gaat dat 150 van de gevallenen begraven liggen op het Oude Kerkhof nabij het Zwartewaterklooster. Gespreksleider Jan Blei bevraagt Mees te Velde over de laatste inzichten rondom deze geschiedenis, in 2027 achthonderd jaar geleden. “Ongetwijfeld komt de Slag bij Ane voorbij, staan we stil bij het archeologisch onderzoek, en duiken diep in het kloosterleven van die dagen. Hoe was het dagelijks leven in die tijd, hoe zag Hasselt eruit, hoe waren de gezagsverhoudingen en wat is er aan relikwieën, bouwkundige overblijfselen en geschriften overgebleven”, kondigt SCEG aan.

Het belooft een boeiende avond te worden; vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen en opmerkingen. De avond start om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Locatie