Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Vertrouwde streektaalavond trekt ook een vertrouwd publiek

Algemeen

ZWARTSLUIS - Vertrouwde gezichten, dat is wat spreekstalmeester Teun Grootenhuis vrijdagavond constateert in Sluuspoort. Het voormalige succesnummer streektaalavond is weer uit de kast getrokken. Een select, maar vast gezelschap staat daar stil bij de talen van de streek.

Want het is niet één taal, benadrukt Grootenhuis. “Iederiene hef zo zien eig’n accent”, merkt hij op. “Dus ‘t is vanoamd ook een mix van accentn.” Wel een beproefde mix overigens, want niet alleen het publiek bestaat uit bekende gezichten. “Wi’j em onze vertellers en muzikant’n ok mar t zelfde eloat’n”, vertelt hij. Zo kan het publiek genieten van verhalen en gedichten door Frouk Alice Weijs (Sint Jansklooster), Jan Blei (Zwartsluis), Jannie Bakker (Genemuiden) en Henk Hooijer (Zwartsluis).
Het bekende duo Reinder van Raalte & Margriet Bruggeman verzorgde de muziek, maar dat kwam hen nog wel op lichte kritiek te staan. Het mag dan een avond van de streek(taal) zijn, het lied ‘Het is zo fijn om een Zwollenaar te zijn’ kon toch nog niet helemaal op bijval van Grootenhuis rekenen. “De volg’nde keer stuur ik de tekst van het Sluziger volkslied.”

Dat de streektalen nog steeds levend zijn, is ook deze avond weer gebleken. En dan blijkt wel dat het ‘sprekiezer’ bij Grootenhuis in goede handen is.

Enrico Kolk