De KNRM bezig met een reddingsactie
De KNRM bezig met een reddingsactie Foto: Dick Teske

Sluuspoort ontvangt komende maand twee gasten uit de eigen regio met bijzonder verhaal

Algemeen

ZWARTSLUIS - Bezoekerscentrum Sluuspoort begint 2024 met twee avonden waarop streekgenoten te gast zijn. Eerst is op woensdag 10 januari de beurt aan Taco Jongman uit Sint Jansklooster. Zijn grote hobby is hardlopen onder extreme omstandigheden. Die hobby bracht hem onder meer in Nepal, een land waar hij een intense band mee heeft. 

Edward Zwitser uit Hasselt is al 24 jaar werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Hij komt op 25 januari vertellen over het belangrijke werk van deze organisatie. 

Sluupspoort is blij om beide gasten te kunnen introduceren bij het publiek. Het bezoekerscentrum laat weten in een persbericht: “Taco Jongman runt in Sint Jansklooster, samen met zijn vrouw Aafke en dochter Ilse, de camping en theeschenkerij bij Landgoed De Oldenhof. Maar velen zullen hem ook kennen van de uitdagingen die hij aangaat met het hardlopen onder extreme omstandigheden. Eén van die wedstrijden bracht hem in 2015 in Nepal, waar hij een allesverwoestende aardbeving meemaakte. Het was de aanzet om de Stichting 112 Nepal op te richten om de mensen daar te helpen. In Sluuspoort komt hij vertellen over het werk in Nepal en over zijn belevenissen tijdens de vele wedstrijden, die hij over de hele wereld heeft gelopen. In dat licht bezien zijn de hoogste bergmarathon van de wereld, de Everest Marathon, en een marathon op Antarctica bij zo’n 30 graden onder nul wel erg indrukwekkend.” 

Over Zwitser: “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is in 1924 al 200 jaar een baken van veiligheid in Nederland. Toch is de organisatie een grote onbekende voor veel Nederlanders. De KNRM staat vanuit 45 locaties met ruim 1.400 vrijwillige redders 24 uur per dag en onder alle omstandigheden paraat voor de zeeman in nood. Wat gebeurde er bijvoorbeeld recent bij het brandende autoschip Fremantle Highway? En welke emoties bracht het Scheveningse surfdrama teweeg? Wie de avond met Zwitser bijwoont komt onder meer over die onderwerpen veel meer te weten”, verzekert Sluuspoort. Beide avonden beginnen om 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Zie voor meer informatie over deze en andere activiteiten ook www.sluuspoort.nl/agenda.

Christiaan Schutte