Gemeente komt met 'mantelzorgcompliment'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland heeft besloten een financieel mantelzorgcompliment in te stellen. Dit kan vanaf 28 september bij het Steunpunt Mantelzorg worden aangevraagd. Het Steunpunt verzorgt de beoordeling en verstrekking.

Door invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn de gemeenten vanaf 1 januari verantwoordelijk voor het waarderen van de mantelzorg. De gemeente Zwartewaterland vindt het belangrijk dat er vanuit de samenleving wordt aangegeven hoe mantelzorgers het beste ondersteund kunnen worden. In overleg met het Steunpunt Mantelzorg en de contactgroep Mantelzorg is dan ook gekeken op welke wijze de waardering het beste vorm kon krijgen.

?Mantelzorgers vinden het vaak vanzelfsprekend wat ze doen", aldus wethouder Gerrit Knol. "Iemand die hem of haar zeer na staat heeft hulp nodig en zij verlenen die hulp. Dat is een andere situatie dan bij vrijwilligerswerk. Het werk van een mantelzorger gebeurt vaak onopvallend en in stilte. Een blijk van waardering, ook door de samenleving, is daarbij op z'n plaats. Met het mantelzorgcompliment kunnen zorgvragers die waardering laten zien.?

Een in Zwartewaterland wonende zorgvrager en/of zijn wettelijke vertegenwoordiger kan een aanvraag indienen voor een mantelzorgcompliment. Een mantelzorger hoeft niet in Zwartewaterland te wonen om in aanmerking te komen. Iedere zorgvrager kan één keer per jaar een mantelzorgcompliment aanvragen. Voorwaarde is dat de mantelzorger minimaal drie maanden per jaar, gemiddeld acht uur per week mantelzorg verleent. Een mantelzorger van achttien jaar en ouder komt in aanmerking voor een compliment van 100 euro, een mantelzorger van twaalf tot achttien jaar voor 50 euro en een mantelzorger van zes tot twaalf jaar voor 25 euro. Het bedrag wordt verstrekt via een Iris-cheque.

Het digitale aanvraagformulier staat op www.zwartewaterland.nl. Het aanvraagformulier is ook af te halen in het gemeentehuis van Zwartewaterland, Telvorenstraat 2 in Hasselt, bij de Schans in Zwartsluis, De Meente in Genemuiden, 't Teeuwland en de bibliotheek.