Benefietconcert voor Forza4Sam

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Het zijn collega's van elkaar, maar de collegialiteit stopt niet bij de uitgang van het bedrijfspand van Vebe Floorcoverings. Zeven medewerkers, waaronder Ilona Brouwer, organiseren voor zaterdag 10 oktober een benefietconcert in de Genemuider Gereformeerde Kerk. Het doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor Forza4Sam.

Dit initiatief is vernoemd naar de vierjarige Sam Brouwer uit Genemuiden. Hij heeft een energiestofwisselingsziekte, wat zorgt voor een verminderde aanmaak van energie in zijn lichaamscellen. Zijn broertje Matthias overleed in 2009 op bijna driejarige leeftijd aan dezelfde ziekte. Verschillende acties werden in de afgelopen jaren voor Forza4Sam (en de overkoepelende stichting Energy4All) gehouden. Eén daarvan was het per fiets beklimmen van drie Italiaanse bergen, onder andere door de vader van Sam, Harmen Brouwer. Een jaar later was het al wandelend de beurt aan Sams moeder Ilona. Met alle acties is inmiddels zo'n 80.000 euro opgehaald.

Dit geld is bestemd voor onderzoek naar een medicijn tegen deze progressieve ziekte, waarbij 50 procent van de patiëntjes niet ouder wordt dan tien jaar. ?Ze zijn inmiddels best ver met dat onderzoek?, vertelt Ilona. ?Er zijn grote stappen gemaakt. Er is een potentieel medicijn dat momenteel op gezonde mensen wordt getest. Het zou heel mooi zijn als de ziekte straks stopgezet kan worden, dat de progressiviteit er niet meer voor zorgt dat een kind uiteindelijk overlijdt. Maar dit kost natuurlijk nog heel veel geld en elke euro is welkom.?

Om die reden sloegen zes van haar collega's de handen ineen om een benefietconcert te organiseren, met medewerking van de christelijke zanger en cabaretier Matthijn Buwalda. Dit in navolging van zijn concert in maart 2013, waarmee toen 3.750 euro werd opgehaald. De organisatie hoopt wederom op een volle kerk. ?We hebben 250 basiskaarten?, legt Harm Hulleman uit. ?Ook hebben we 80 VIP-arrangementen, waarbij de man van Monique Smit vooraf een meer-gangen-menu verzorgt in de bijzaal van de Gereformeerde Kerk.?

Monique vult aan: ?Dit is Italiaans georiënteerd, met verschillende voorgerechten, pasta's en vleesmaaltijden. Het dessert is een tiramisu.? Verder is er een verloting onder de bezoekers, waarbij momenteel de lokale winkeliers worden benaderd voor prijzen.

Na de goede ervaringen in 2013 hebben de organisatoren dus wederom Matthijn Buwalda bereid gevonden naar Genemuiden af te reizen. ?Hij weet de puurheid van het leven zodanig in zijn liedjes te vangen, dat ze voor zowel een lach als een traan zorgen?, vertelt  Hulleman. ?Het gaat over wanhoop maar bovenal toch over de hoop. Over inwendige onrust tegenover uiteindelijk geloofsvertrouwen. Hij weet je in het hart te raken, het staat allemaal heel dichtbij. Dat vinden wij ook goed aansluiten bij het doel waarvoor we geld ophalen.?

De zes willen met hun inzet hun betrokkenheid laten blijken aan collega Ilona. ?Zij is er als collega voor ons, dit doen wij graag terug. In de hoop ook om van deze aarde een iets betere plek te maken.?

Tot slot, hoe gaat het momenteel met Sam? ?Hij is weer flink gegroeid?, vertelt Ilona. ?Hij heeft een betere hoofd- en rompbalans, hij is niet meer zo slap als in het begin. Wel heeft hij meer last van epileptische aanvallen. Maar hij ontwikkelt zich nog steeds. Hij heeft nu een walker, die hulp biedt bij het lopen. Dat vindt hij erg leuk. Ook gaat hij naar dagopvang de Klimop in Kampen, hij vindt het heel leuk om onder andere kinderen te zijn.?

De aanvang van het concert op 10 oktober is om 19.30 uur. Entree: 13,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via mailadres: forza4sam@gmail.com. Meer info over Forza4Sam op: www.forza4sam.nl