Afbeelding

Historische Vereniging presenteert gemeentelijke monumenten Hasselt

Algemeen

HASSELT - De Historische Vereniging Hasselt presenteert dinsdag 29 september haar selectie voor de gemeentelijke monumenten in Hasselt. De bijeenkomst start om 19.30 uur in cultureel centrum Het Teeuwland en is gratis toegankelijk.

De Historische Vereniging Hasselt anticipeert met haar inventarisatie van monumenten op het erfgoedbeleid van de gemeente, dat eind 2014 door de gemeenteraad van Zwartewaterland is vastgesteld. Het opstellen van een gemeentelijke monumentenlijst was één van de prioriteiten in het erfgoedbeleid. De Historische Vereniging Hasselt heeft destijds de gemeente haar medewerking aangeboden. Burgemeester Eddy Bilder, verantwoordelijk voor het monumentenbeleid in Zwartewaterland, heeft van dit aanbod graag gebruik gemaakt.

In Het Teeuwland legt de Historische Vereniging uit hoe zij tot haar selectie van monumenten is gekomen. Niet alleen gebouwen komen in aanmerking voor de status van gemeentelijk monument, ook andere objecten zoals bijvoorbeeld begraafplaatsen, parken en bruggen, maar ook archeologische monumenten komen in aanmerking. Tijdens de informatieavond laat de Verenging uit Hasselt een aantal voorbeelden zien.

De inventarisatie is uitgevoerd door de werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging. De historische binnenstad van Hasselt is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht en telt zo'n 75 rijksmonumenten. Het Rijk verleent deze status aan unieke en kenmerkende panden die het waard zijn om voor het nageslacht te bewaren. Ook de gemeente kan panden aanwijzen die belangrijk of interessant genoeg zijn om te beschermen.

Momenteel heeft Hasselt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwartsluis, niet zulke gemeentelijke monumenten. "Toch zijn er nog veel bijzondere panden en objecten die wel een beschermde gemeentelijke status verdienen", aldus de historische vereniging. "De werkgroep heeft haar kennis en ervaring ingezet om bij het identificeren en inventariseren van deze monumenten in Hasselt."

Het format van de Historische Vereniging uit Hasselt wordt ook gebruikt door de lokale erfgoedorganisaties in Zwartsluis en Genemuiden. Ook daar wordt een inventarisatie van gemeentelijke monumenten gemaakt. De voorstellen van de drie plaatselijke verenigingen dienen als basis voor het vaststellen van een definitieve lijst met gemeentelijke monumenten. De uiteindelijke selectie wordt samen met de gemeente en de professionele erfgoedorganisatie Het Oversticht bepaald.