Bijna 33.000 euro voor 2e/3e Wereldprojecten

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De twee 2e/3e Wereldprojecten 2014/2015 zijn dinsdagavond afgesloten in het Hasselter gemeentehuis. Stichting Dorotty Oekraïne uit Zwartsluis haalde 18.187 euro op, stichting Ludus uit Hasselt zamelde 14.654 euro in.

De cheque werd overhandigd door het college van b en w. Ludus heeft van januari tot en met maart acties gevoerd om geld in te zamelen, Dorotty deed dat van oktober tot en met december 2014. De afsluiting dinsdag was meteen het startsein voor de nieuwe projectgroep, stichting Refilwe uit Genemuiden. Deze groep zou aanvankelijk eerder starten, maar had om uitstel gevraagd.

Helmich Post van Stichting 2e/3e Wereldprojecten Zwartewaterland zegt tevreden te zijn. ?Hoewel het niet meer zo hard gaat als andere jaren?, vertelt hij. ?Dat komt deels omdat de gemeentelijke subsidie van 10.000 euro, die bij de opbrengst opgeteld kan worden, met 2.500 euro is verlaagd. Daarnaast is er veel concurrentie van andere goede doelen. Toen we destijds begonnen, in de jaren '90, was er nog niet zo veel gaande op het gebied van inzamelacties. Nu zijn er allerlei nevenactiviteiten. Dat is natuurlijk ook prima. Een goed doel is een goed doel. Wij blijven gewoon proberen om 2e/3e Wereldprojecten te vinden, die we met hand-en-spandiensten bijstaan.?

Ook merkt Post dat de werkgroepen niet snel meer ja zeggen tegen actieperiode van een jaar. ?Veel mensen vinden dat erg lang en voelen het als een verplichting. Ze zeggen dan: we gaan onze eigen gang, dan voelen we ons vrijer. Wel missen ze dan de extra gelden die stichting zelf ook probeert binnen te halen.?

Mieke Zandbergen-Timmerman van Dorotty laat weten ?harstikke tevreden' te zijn. ?Het was weer een fijne ervaring. Het is mooi om verschillende acties voor het goede doel te houden. In 2008 hebben we het een heel jaar gedaan, toen haalden we 111.500 euro op. Dat was helemaal geweldig. Nu was de actieperiode drie maanden, dat is een ander verhaal. Maar al het geld is mooi meegenomen, we hebben het weer met plezier gedaan.?

Het opgehaalde geld wordt goed besteed door Dorotty. ?Wij bieden hulp a la minute?, legt Zandbergen uit. ?Eind september/begin oktober gaan we weer naar Oekraïne toe. Met de sociaal werker daar kijken we waar het geld aan besteed wordt. Dat kan van alles zijn; een kapot dak, het ziekenhuis, de aanleg van water.?

Tineke Hettema van het Ludus-project is eveneens erg blij met het opgehaalde bedrag. ?Het is fantastisch wat is binnengekomen. We hadden al een jaar ervaring met het 2e/3e Wereldproject (in 2010, red.), maar we hebben nu ook wel veel nieuwe projectjes gedaan. We hadden niet verwacht dat het allemaal zo goed zou lopen.?

Het opgehaalde bedrag gaat in het Roemeense Magyarozd besteed worden aan de aanleg van waterleidingen naar zo'n 130 huishoudens. ?De burgemeester daar heeft er al voor gezorgd dat de leiding tot in het dorp is gekomen?, legt Hettema uit. ?Het is hard nodig, want in de zomermaanden liggen de waterputten helemaal droog.?

De stichting heeft nu nog een kleine 30.000 euro nodig om het project te kunnen voltooien. ?Van 12 tot en met 17 november gaan we er weer naar toe?, vertelt Hettema. ?Dan overleggen we met de burgemeester wanneer de werkzaamheden kunnen starten.?