Federatie De Baak en Ichthuskerk is ?een feest'

Algemeen

HASSELT - Voor de hervormde gemeente De Baak en de gereformeerde Ichthuskerk in Hasselt is het samenwerkingsverband in de vorm van een federatie, dat zondag 20 september z'n beslag krijgt, een mijlpaal.

De twee kerken krijgen dan de status van Protestantse gemeente in wording. De bedoeling is dat uiteindelijk de twee kerken zullen samensmelten in een fusie. De ondertekening van de federatieregeling is zondag reden voor ?een feestje'. Dan wordt tevens de spits afgebeten voor het nieuwe kerkseizoen. ?We vieren dat we met ups en downs elkaar hebben gevonden?, stellen Ad Oskam en Freerk Hekman, respectievelijk voorzitters van de kerkenraad van de hervormde gemeente De Baak en de gereformeerde Ichthuskerk.

Zij zijn dan ook zeer ingenomen met deze ontwikkeling. ?We willen nog verder naar elkaar toewerken en laten zien dat we als gemeente een in Christus kunnen zijn?, stelt Oskam. ?We zijn begonnen met het Samen-Op-Weg-proces, nu gaan we een piketpaal slaan. Het is een kader waarop we verder kunnen bouwen.?

Freerk Hekman, voorzitter van de kerkenraad van de Ichthuskerk, valt hem daarin bij. "Bij mij overheerst ook een gevoel van trots. Er is nog geen financiële noodzaak om samen te gaan, wat elders in den lande vaak wel het geval is. Wij hebben geprobeerd elkaar op inhoud te vinden?, benadrukt hij. Oskam stelt dat er met de federatie een stap wordt gemaakt. ?We leggen nu vast tot hoever we zijn gekomen.?

Beide kerken werkten op verschillende terreinen nauw samen, met name het jeugdwerk en de catechisaties en op het gebied van vorming en toerusting. Bijna de helft van de jaarlijkse kerkdiensten is al een gezamenlijke aangelegenheid. Bestuurlijk verandert er ook iets. De twee kerken houden weliswaar hun eigen (wijk)kerkenraad en blijven zelfstandig, maar er komt een nieuw bestuursorgaan bij. Dat is de federatiekerkenraad, die onder andere de belangen van het jeugdwerk gaat behartigen.

De kerkrentmeesters en diakenen gaan vaker samen vergaderen. Voordeel is volgens Hekman dat er slagvaardiger kan worden gewerkt en de lijntjes korter worden. ?In de oude structuur was het nemen van besluiten tijdrovender?, stelt hij. ?We gaan de krachten op geloofsgebied bundelen, maar de kerken behouden hun eigen identiteit.?

Zoals gesteld is de opzet om toe te werken naar een fusie. Dat betekent dat de kerken juridisch en financieel een worden. Beide voorzitters zien echter een fusie nog niet op korte termijn. Binnen vijf jaar zal het er nog niet van komen, verwachten Oskam en Hekman. ?De meningen in beide kerken zijn nu nog te verschillend. Bovendien is dat op dit moment nog niet aan de orde?, zegt Oskam. ?Overigens, bij de jeugd, die al onder een paraplu werkt, zien we de verschillen al niet meer.?

Hekman voegt er aan toe, dat binnen de beide kerken een federatie is aangegaan voor onbepaalde tijd. "Dat voelt ontspannen en bovendien moeten we eerst eens de federatie gaan voelen.?

De feestelijke dienst wordt zondag 20 september in de hervormde kerk De Baak geleid door dominee Peter Ros. Twee oud-predikanten van De Baak zijn daarbij ook aanwezig. Dat zijn dominee Alex van Elten en dominee Gerard Doorn. Deze dienst begint om 9.30 uur.