PvdA stelt ruimte beschikbaar voor lokale initiatieven voor vluchtelingen

Algemeen

HASSELT - PvdA Zwartewaterland stelt haar gebouw Linksaf in Hasselt beschikbaar als coördinatie- of vergaderpunt voor lokale initiatieven voor vluchtelingen.

"Een plek waar met elkaar overlegd kan worden, zaken op elkaar afgestemd kunnen worden en informatie kan worden uitgewisseld", aldus de partij. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de Partij van de Arbeid om van de opvang van vluchtelingen in Zwartewaterland 'een politiek issue' te maken. "Het is een onderwerp dat velen, los van en ook dwars door het hele politieke spectrum heen, diep raakt. De PvdA wil alleen op deze manier dienstbaar zijn aan wie dan ook maar behoefte heeft aan een dergelijke vergaderlocatie."

Al weken wordt het nieuws vrijwel volledig beheerst door beelden en verhalen van vluchtelingen die, vaak onder levensgevaarlijke omstandigheden, hun weg zoeken naar een veilig en hopelijk gastvrij Europa. "De vaak schokkende beelden maken veel emoties los en laten, ondanks verschillen in opvattingen over de mogelijkheden en wenselijkheid van de opvang van grote groepen ontheemden, weinigen onberoerd", aldus de PvdA.

Op veel plaatsen ontstaan spontaan particuliere initiatieven, variërend van inzamelingsacties tot het vervaardigen van ?welkomspakketten'. Soms wordt ruimte beschikbaar gesteld voor daadwerkelijke opvang of zijn mensen bereid tijd te besteden aan de eerste opvang van vluchtelingen, in welke vorm dan ook. Naast al die burgerinitiatieven zijn er natuurlijk ook de gevestigde professionele organisaties zoals Vluchtelingenwerk, Rode Kruis en COA, die een belangrijke rol spelen  bij de opvang.

Ook in Zwartewaterland zijn velen begaan met het lot van de ontheemden. Ongetwijfeld wordt er door gemeente, kerken en tal van anderen al druk nagedacht over mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan het helpen lenigen van de eerste nood. Vaak in overleg met elkaar maar mogelijk ook soms zonder van elkaars activiteiten op de hoogte te zijn.

Als de behoefte aan gebruik van Linksaf bestaat kan contact opgenomen worden met de voorzitter van de afdeling Zwartewaterland van de PvdA, Harrie Rietman, (038) 3855047, mailadres harrierietman@gmail.com.