Mooi Schoon-prijs voor opruimactie in Genemuiden

Algemeen

GENEMUIDEN - De uitreiking van de prijs voor de ?opschoonactie van de maand' van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon vond woensdag plaats. In vijftien ROVA-gemeenten dingen inwoners mee naar deze prijs. In de maand juli werd de opschoonactie, georganiseerd door Marry en Jan Oostijen uit Genemuiden, verkozen tot opschoonactie van de maand. Wethouder Arie Speksnijder kwam de bijbehorende prijs overhandigen.

Marry Oostijen vroeg  eind juni bij ROVA materialen aan om zwerfvuil op te ruimen in de omgeving van de Vossestaart, de veerpont, de Veerweg en het plantsoen. Daar zijn op 4 juli vier mensen hard aan het werk geweest om zwerfvuil op te ruimen. Van de omwonenden en voorbijgangers kregen de opruimers louter positieve reacties. Sommigen zeiden dat zij de volgende keer ook meedoen.

Wethouder Arie Speksnijder: ?Mooi dat door wat jullie laten zien, anderen enthousiast raken. En fijn dat jullie je met elkaar inzetten voor een schone wijk. Je ruimt achtergelaten afval op, ook al is het van een ander." Speksnijder overhandigde de bijbehorende prijs aan Jan Oostijen en Willie Tuinman. Een Mooi Schoon-bezem, waarbij de borstel gemaakt is van gerecyclede PET-flessen.

Na de zwerfvuilopruimactie in juli gaven de deelnemers aan dat ze graag een paar setjes afvalgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken wilden hebben, zodat men indien nodig kleinschalige opruimacties kan houden. Het groepje overweegt in het najaar een grotere actie te houden.

Na het in ontvangst nemen van deze materialen trok Jan Oostijen het veiligheidshesje aan, nam de grijper in de hand en deed nog een klein rondje zwerfvuil ruimen. Na afloop haalt hij een stukje aan uit het boek ?Handboek voor vervuild Nederland' (1972) van Wouter van Dieren. Daarin zegt Godfried Bomans: ?We hebben er in Nederland geen besef van dat de aarde van ons allemaal is, en dat we daarvoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben." Oostijen: ?En daar doen we het voor."

Wie een ander idee heeft om Zwartewaterland vrij te maken en te houden van zwerfvuil kan dat inbrengen op www.mooi-schoon.nl. Er wordt dan contact met de indiener opgenomen.