Afbeelding

Benny Breman pakt met drone oude hobby op

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Precies een jaar beschikt Benny Breman nu over een drone met camera. Veelvuldig gebruikt de Genemuidenaar, bekend van zijn populaire foto- en videowebsite Breman.net, het luchtvaartuig om delen van zijn stad of evenementen van bovenaf te filmen. Daarmee heeft hij een oude liefhebberij nieuw leven in geblazen.

Breman kwam op het idee tijdens het door Keet de Kolk georganiseerde Forelvissen in 2014. ?Ik zag een jongen met een drone videobeelden maken?, vertelt Breman, die bij het zien daarvan getriggerd werd. ?Ik ben in het verleden zelf vijftien jaar modelvlieger geweest. Dus ik dacht: vliegen kan ik en de rest ook.?

Het Bloemencorso in Sint Jansklooster vorig jaar was zijn eerste droneklus. Daarna volgden onder andere evenementen als de Brommersprint, voetbalwedstrijden van Sportclub Genemuiden en het van bovenaf vastleggen van verschillende Genemuider wijken. Eigenlijk zijn er weinig delen van de tapijtstad waarboven de piloot onderhand niet gevlogen heeft.

De Phantom 3 Professional, zo heet zijn inmiddels tweede drone. Het betreft hier geen vliegtuigje dat voor soms wel 25 euro bij de lokale drogisterij aangeschaft kan worden. Nee, Bremans drone beschikt over een nauwkeurig GPS-systeem, dat voor zijn plaatsbepaling gebruik kan maken van zestien satellieten. Mocht de batterij onverhoopt leeg zijn (de drone kan zo'n 24 minuten in de lucht blijven hangen) gebruikt het apparaat zijn laatste beetje energie om exact weer terug te keren op de startlocatie. Op zijn telefoon kan Breman de beelden bekijken die de 4K UltraHD-camera weergeeft en opneemt. Deze beschikken over een resolutie van 4096 bij 2160 pixels. In gewone mensentaal: haarscherpe beelden.

Maar vliegen met een 3,5 kilo wegend kleinood boven Genemuiden, mag dat eigenlijk wel zo maar? ?Ja en nee?, antwoordt Breman. ?Er zijn regels, iedereen mag vliegen met een toestel dat minder dan 20 kilo weegt. Dat valt onder de wet Modelvliegen. Daarbij mag je niet hoger dan 300 meter en bijvoorbeeld niet boven de bebouwde kom, wegen of water. Wat wel mag: boven een weiland. Ik zie het zo: op een snelweg mag je 100 rijden, maar ik rij er vaak 120.?

Maar, zo benadrukt Breman, veiligheid staat voorop. ?Anderen zien er misschien wel eens gevaar in?, vertelt Breman. ?Ik niet, door mijn jarenlange vliegervaring. Ik hoef niet na te denken over het vliegen, dat gaat vanzelf. Ik heb ook nog geen crash of ongelukken gehad. Hoewel er van alles kan gebeuren, zoals een storingssignaal. Maar wat voor schade kan zo'n lichte drone aanrichten??

Ook privacy staat bij Breman hoog op de prioriteitenlijst. ?Sowieso bij alle foto's en video's die worden gemaakt voor Breman.net?, aldus de eigenaar van de website, die al sinds 1999 draait en inmiddels per dag 3.500 kijkers trekt. ?Ik wil niemand kwetsen of tegen me in het harnas jagen. Ik wil gewoon mooie beelden van Genemuiden maken. Maar het wordt nu geaccepteerd. Zo heeft Breman.net ook zes webcams. Aanvankelijk zei men: mag dat? Nu komt het geregeld voor dat de politie beelden opvraagt van misdrijven.?

Met de drone kan Breman zich ook onderscheiden van andere nieuwssites, Genemuiden alleen al telt er drie. ?Het is hier uniek ja?, aldus Breman. Het staat alleen iedereen vrij er morgen ook één aan te schaffen. ?Maar de meeste plaatjes in Genemuiden heb ik al wel geschoten. Meerwaarde zit er niet meer in.?

Als bijna alles geschoten is, wat staat dan nog op de wensenlijst van Breman? ?Het Vogeleiland van dichtbij?, vertelt hij. ?Daarnaast heb ik contact gehad met de brandweer. Bij een brand ga ik met de drone de lucht in. Ik kan de brandweer daarbij ook nog eens helpen met het precies lokaliseren van de brand.?