Aantal meldingen van wespennesten flink toegenomen

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Bijna geen dag gaat momenteel voorbij zonder dat de wesp in de (sociale) media voorbij komt. Nu zijn juli en augustus sowieso maanden waarin het geel-zwarte zoeminsect actief is. Maar 2015 is goed voor een flinke toename van het aantal meldingen dat bij Ongedierte Bestrijding Nederland (OBN) in Hasselt is binnengekomen. ?Het is een goed wespenjaar.?

Alleen al uit de gemeente Zwartewaterland heeft OBN tot nu toe zo'n honderd aanvragen ontvangen tot verwijdering van een wespennest. En de piek volgt later deze maand nog, zo is de verwachting. ?Vorig jaar kregen wij in juli 45 meldingen?, vertelt operationeel directeur Gerhard Geurtse. ?Dit jaar waren dat er in juli 76. Een behoorlijke toename dus. Ook in augustus zitten we nu al (7 augustus, red.) op de helft van vorig jaar.?

Vooral op maandagen staat de telefoon bij OBN, die een kleine 50 euro rekent voor het verwijderen van een nest, in deze periode roodgloeiend. ?Mensen hebben in het weekend veel tijd doorgebracht in hun tuin. Helemaal als het lekker weer is geweest. Vaak ontbreekt dan ook de barbecue niet.?

Een oorzaak voor de toename van het aantal wespen, die een stuk agressiever te boek staan dan bijen, is niet direct te geven. Wel zeker is dat een volk aan het einde van het seizoen sterft, alleen de koningin overwintert. ?Er zijn veel theorieën?, legt Geurtse uit. ?Zo zegt de Universiteit Wageningen, expert op het gebied van insecten, dat het weer ontzettend bepalend is voor de hoeveelheid wespen. Bijvoorbeeld een vroeg warm voorjaar, opgevolgd door een periode vorst, is niet goed voor de overlevingskans van een volk. Ook bestaat de kans dat bij extreme regenval de beestjes wegspoelen.?

Wespennesten zijn vaak te vinden in gebouwen of bijvoorbeeld achter beplating. ?Daarom is een preventieplan erg belangrijk?, aldus Geurtse. ?Want wat er niet in kan, hoeven wij ook niet te bestrijden. Je ziet vaak dat wespen via stootvoegen van gebouwen, de kieren tussen de bakstenen, naar binnen komen. Er zijn roostertjes om dat te voorkomen. Ook zijn wespen vaak te vinden onder dakpannen. Ze hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen.?

En áls ze er eenmaal zijn, vliegen de werksters geregeld uit om bouwmateriaal voor het nest en voedsel voor de larven te zoeken. ?Mensen denken vaak dat wespen alleen maar op zoetigheid afkomen?, vertelt Geurtse. ?Maar ze houden ook erg van vlees, vanwege de eiwitten. Barbecueën is dus een wespentrekker.?

Belangrijk bij een ontmoeting met het steekinsect is om rustig te blijven, benadrukt Geurtse. ?Vanaf augustus worden ze opdringeriger. Maar ze steken alleen uit zelfverdediging, niet zonder een reden. Een wesp blijft daarna ook leven, in tegenstelling tot een bij, die alleen steekt als laatste verdediging.?

De grote vraag is natuurlijk: hoe houd je wespen nou op afstand? ?Je hoort veel voorbij komen?, antwoordt Geurtse. ?Ammoniak, een citroen, verbrande koffie, kruidnagel. Misschien dat het voor minder wespen zorgt. Maar ik kan eigenlijk niet zeggen wat nu echt helpt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Het belangrijkste is om afvalbakken ver weg te zetten. Ook eten en drinken mee naar buiten nemen, verhoogt de kans op de komst van wespen.?

Eén ding wil Geurtse vooral niet onbenoemd laten. ?Natuurlijk is het vervelend dat wespen kunnen steken, voor sommige mensen kan dat zelfs levensbedreigende situaties opleveren. Maar het is de natuur, je moet wespen niet helemaal kwijt willen. Bijen en hommels bevruchten de natuur, wespen reguleren de hoeveelheid ongedierte. Een wespenvolk vangt ontzettend veel insecten als vliegen en muggen. Wat in een warme zomer wel weer een perfecte voedselvoorziening betekent. Er zijn dan veel insecten; voor een wespenvolk de perfecte kans om te groeien.?