Hasselt ter land, te water en in de lucht

Algemeen

PERSBERICHT

Hasselt ter land, te water en in de lucht

Kom varen, wandelen, klimmen en rijden met een huifkar in Hasselt

Op donderdag 13 augustus a.s. organiseert het Toeristisch Informatiepunt (TIP) Hasselt van 11.00 tot 16.00 uur voor de vierde en laatste keer dit seizoen ?Doe eens een dagje Hanzestad Hasselt'. Voor de inwoners van Hasselt, maar vooral ook voor de inwoners van de omliggende kernen en de wijk Stadshagen is een leuk en interessant dagprogramma samengesteld. Een programma voor het hele gezin.

Het programma kent steeds een aantal vaste onderdelen. Per maand worden er aan dit ?basispakket' één of meer nieuwe onderdelen toegevoegd. Het programma voor donderdag 13 augustus ziet er als volgt uit.
Op die dag wordt het basispakket uitgebreid met de mogelijkheid om deel te nemen aan de theatrale stadswandeling ?Kuier'n met de wasteile'. Waan je voor even in de late middeleeuwen en volg wasvrouw Alijd op haar vaste ronde door het centrum van Hasselt. Treed binnen in haar dagelijks leven en wandel mee langs enkele stapeltjes wasgoed te vinden op de meest bijzondere plekken. Bij ieder stapeltje wasgoed kent Alijd wel een verhaal. Over geloof, ziekte, bedrog of ordinaire achterklap. Samen vormen ze haar kleurrijke levensverhaal en geven je een onvergetelijk kijkje in de geschiedenis van de prachtige Hanzestad Hasselt.
Wil je verzekerd zijn van meewandelen, meld je dan vooraf aan via info@tiphasselt.nl of bel met het Toeristisch Informatiepunt (038-4773209). De kaarten kosten ? 10,- per persoon, dit kaartje is inclusief torenbeklimming.
Aanvullend op het programma voor deze dag is ook de mogelijk mee te varen met een Hasselter Aak op het Zwartewater. Meevaren is in principe gratis; een vrijwillige bijdrage wordt wel zeer op prijs gesteld.
De organisatie laat ook een huifkar rijden die de verschillende te bezoeken locaties met elkaar verbindt. Meerijden is gratis. Zo komt je op een gemakkelijke manier bij de Katholieke Kerk, korenmolen De Zwaluw en de Kalkovens. Je krijgt wel een stempelkaart mee en een formuliertje, waarop enkele vragen staan, die uitsluitend beantwoord kunnen worden door het desbetreffende monument te bezoeken. Onder de ingeleverde stempelkaarten met de daarop vermelde antwoorden wordt een grote slagroomtaart verloot.
Tevens kan de toren van de Grote Kerk weer worden beklommen. Vanaf ruim 40 meter heb je bij mooi weer een grandioos mooi uitzicht over de omgeving. Voor de prijs hoef je het niet te laten; het kost maar ? 1,- per persoon, met een maximum van ? 5,- per gezin.
Dit tarief wordt ook gehanteerd voor de rondleidingen die gedurende de gehele dag door het Oude Stadhuis worden gegeven.

De Katholieke kerk en de daarbij behorende tuin zijn te bezichtigen. Vrijwilligers zijn aanwezig om je vertellen over de geschiedenis van de kerk en alles wat daarmee heeft te maken.
Ook bij korenmolen De Zwaluw aan de Stenendijk en bij het Kalkovenmuseum ontvangen ze je graag. Bij de kalkovens kun je tevens interessante films bekijken over hoe vroeger schelpkalk werd gemaakt. Wist je dat de schelpkalkbranderij tot de oudste industrie van Hasselt behoorde?

Voor ? 2,50 kan je bij het TIP in het Oude Stadhuis aan de Markt een routeboekje kopen voor de Hanzestadwandeling. Voor de kinderen zijn er meerdere (gratis) speurtochten. Er zijn 2 speurtochten die gebaseerd zijn op de Hanzestadwandeling. Zij kunnen al wandelend hun eigen vragen proberen te beantwoorden.
Liefhebbers van speurtochten kunnen hun hart ook ophalen in het Van Stolkspark. Aan de hand van de letters uit namen van de bomen in dit park (er staat 49 verschillende bomen en struiken) kan een zin worden gemaakt.

Volgens alle ?Tippers? is dit reden genoeg om zaterdag 13 augustus een bezoekje aan Hasselt te brengen. Meer informatie is te vinden op www.tiphasselt.nl