Afbeelding

d'Overtoom: ?Horeca slachtoffer van ruimhartig para-commercieel beleid'

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Beheerder Eddy Beens van verenigingsgebouw d'Overtoom in Genemuiden brak donderdagavond tijdens de raadsvergadering een lans voor de plaatselijke horeca. Hij verzette zich tegen de huidige para-commerciële regels en het ketenbeleid.

Beens, al dertig jaar werkzaam in d'Overtoom, zegt al die tijd prima samen gewerkt te hebben met horecabedrijven. ?Ik realiseer me heel goed dat ik het nu, als werknemer van een para-commerciële organisatie, opneem voor de horeca. Maar ik vind dat de nieuwe verordening te veel ruimte laat voor para-commerciële activiteiten.?

Die vorig jaar opgestelde verordening, waarvan de raad donderdag de evaluatie behandelde, is in zijn ogen ?te weinig dwingend'. ?Para-commerciële organisaties die zelf een horecabedrijf uitbaten, moeten ook gesanctioneerd kunnen worden bij het niet melden van activiteiten. Daarop is in mijn ogen te weinig controle.?

De Overtoom-beheerder heeft in het verleden zelf afspraken gemaakt met de horeca. ?Wij hebben daar van hen voldoende ruimte voor gekregen.? Beens vindt dat de horeca, met name die in Genemuiden, op dit moment slachtoffer wordt van ?het zeer ruimhartige para-commerciële beleid' van de gemeente Zwartewaterland.? Wij moeten als horeca overal aan voldoen. Veel para-commerciële instellingen hoeven dat niet. Zij kunnen goedkoper werken. Ik denk dat we binnen vijf jaar een sterfhuis van horecabedrijven in Zwartewaterland en in het bijzonder Genemuiden hebben.?

Ook het ketenbeleid, dat afgelopen donderdag eveneens op de raadsagenda stond, stipte Beens aan. ?Ik denk dat het ketenbeleid gaat falen. Als ergens op het industrieterrein een feest wordt gehouden met 140 mensen, wat binnen ?de verlengde huiskamer' zou moeten vallen, dan praat je over een balzaal. Gezien het feit dat niemand daar verantwoordelijkheid voor wil nemen, vraag ik me af hoe lang de gemeente nog door kan gaan met dit ketenbeleid. Ook hier zeg ik: spreek ondernemers aan die ruimte ter beschikking stellen.?