Raad stelt besluit over para-commercie uit

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad heeft donderdag nog geen besluit genomen over de evaluatie van de nieuwe regels omtrent para-commercie, die zij ruim een jaar geleden zelf vaststelde voor Zwartewaterland. De SGP gaf aan de volgende raadsvergadering met een amendement te komen.

De partij deed het voorstel om het einde van de schenktijd bij Keet de Kolk te vervroegen naar 23.30 uur. Burgemeester Eddy Bilder ontraadde dit, omdat jongeren anders overal naar 'uitzwermen'.

Het college stelt in het raadsvoorstel voor alles te laten zoals het nu is, op een kleine wijziging na. De evaluatie wees uit dat de regels goed werken. Er waren het afgelopen jaar vrijwel geen klachten binnengekomen over para-commerciële instellingen.

In alle para-commerciële instellingen mag nu zes keer per kalenderjaar ?een bijeenkomst van persoonlijke aard' worden gehouden. Hieraan werd een meldplicht en een eindtijd van 0.00 uur verbonden. Alcohol mag twee uur voor, tijdens en twee uur na een activiteit geschonken worden. De beginschenktijd werd op 12.00 uur gezet. En om te voorkomen dat jongeren onverantwoord alcohol nuttigen, besloot de raad dat sterke drank niet mag worden verstrekt bij jongerenverenigingen en kerkelijke jeugdsozen.

Het college wil de verordening op één punt uitbreiden. In een motie legde de raad vorig jaar vast dat ?bijeenkomsten van persoonlijke aard' mogelijk moeten zijn in cultureel centrum Teeuwland in Hasselt. Dit centrum is eigendom van de gemeente, maar heeft geen rechtspersoon dat de exploitatie van het horecabedrijf op zich kan nemen. Een externe partij hiervoor werd evenmin gevonden. Gebruikers van Teeuwland moeten dit daarom zelf op gaan zetten.

Een soortgelijk traject loopt voor zorgcentrum de Schans in Zwartsluis, dat een drank- en horecavergunning heeft, maar dit niet meer op zich wil nemen. Stichting de Nieuwe Schans zou dit kunnen gaan doen. Daarom worden deze initiatieven nu uitgesloten van het maximum van zes persoonlijke bijeenkomsten per jaar.

De gemeenteraad had donderdag echter nog de nodige vragen en opmerkingen en stelde besluitvorming uit. Volgende week woensdag meer daarover in de Stadskoerier.