Wethouder: 'Alle keukentafelgesprekken zijn gevoerd'

Algemeen

(door Enrico Kolk)
ZWARTEWATERLAND - De gemeente Zwartewaterland heeft met alle 370 Wmo-cliënten een keukentafelgesprek gevoerd. Dit om de cliënten te informeren over de wijziging en hen te wijzen op mogelijkheden voor de invulling van de huishoudelijke hulp. Dit laat wethouder Gerrit Knol desgevraagd weten.

Waar in de naburige gemeente Kampen de lichtere vormen van Huishoudelijke Hulp (HH1 en HH2) werden geschrapt, blijven die in Zwartewaterland bestaan. HH1 wordt hierbij een algemene voorziening, dus mensen kunnen zelf beslissen hoe ze dit invullen. Mensen moeten die nu zelf betalen. Voor wie dat niet kan, heeft de gemeente een regeling ingesteld.

Wie een inkomen heeft tot 110 procent van de bijstandsnorm, komt in aanmerking voor een bijdrage voor de minima. Om mensen die een iets hoger inkomen hebben ook tegemoet te komen, is er de Huishoudelijke Hulptoelage. Die is bedoeld voor mensen met een inkomen van 110 tot 150 procent van de bijstandsnorm. De bezuinigingen op de Wmo moesten namelijk niet ten koste van de werkgelegenheid. Om die in stand te houden is er door de landelijke overheid een speciaal potje gemaakt. Daardoor heeft de gemeente 81.000 euro beschikbaar om mensen van een toelage te voorzien. Mensen die gebruik maken van de Huishoudelijke Hulptoelage moeten een gedeelte zelf betalen.

Om tot een juiste verdeling van het budget te komen, kijkt de gemeente naar zowel vermogen als inkomen. Dat betekent echter niet dat mensen hun spaarpotje helemaal leeg moeten maken. Hun eigen ?begrafenispotje' hoeven ze dus niet op te maken. ?Mensen mogen een eigen vermogen hebben van 5.950 euro?, vertelt wethouder Gerrit Knol. ?Voor hun begrafenis mogen ze daarnaast nog 4.400 euro reserveren."

Dat zijn de wijzigingen van de lichtste vorm van Huishoudelijk Hulp, HH1. De iets zwaardere variant, HH2, blijft zoals het was. De invulling kan door betaald gebruik te maken van de huidige zorgleverancier. Ook kan dat door gebruik te maken van iemand vanuit de eigen omgeving. ?Mensen mogen er ook voor kiezen om dat te laten doen door bijvoorbeeld hun familie of buurvrouw?, aldus Knol.

?De grote verandering in de zorg  is door sommige mensen al samengevat tot een ?onmogelijke opgave'. Anderen zeggen dat de Rijksoverheid hun problemen bij lagere overheden heeft neergelegd. Maar de vraag is: ?Hoe lossen we het met elkaar op?'?, zo vatte wethouder Gerrit Knol donderdagavond de Wmo samen, tijdens een informatieavond daarover.

De gemeente schat in dat de begroting voor de Wmo voor dit jaar toereikend is. Maar omdat nog niet alle facturen door aanbieders zijn ingediend, is daarover nog onzekerheid. Voor de komende jaren krijgt de gemeente opnieuw te maken bezuinigingen vanuit het Rijk op het Wmo-budget.