Stichting peilt animo voor bouw ouderenwoningen in drie kernen

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Stichting Knarrenhof gaat in Hasselt kijken of er animo is voor de realisatie van een zogeheten hofje, mogelijk in de wijk Om de Weede. Het gaat hierbij om tien tot twaalf levensloopbestendige woningen. Ook in Genemuiden en Zwartsluis gaat de stichting de behoefte peilen.

Knarrenhof is al actief in meerdere plaatsen verspreid over heel Nederland, waaronder Zwolle. Zij kwam in Hasselt terecht via een aantal inwoners, die hadden gehoord van de plannen in de Overijsselse hoofdstad. Het idee is om ook in Hasselt betaalbare laagbouwwoningen op maat te realiseren voor ouderen, want volgens de stichting is daar ?een schrikbarend tekort' van.

?Nu er minder geld voor zorg is, gaan mensen goed nadenken over hoe zij de laatste dertig jaar van hun leven zelfstandig kunnen blijven wonen?, legt oprichter van de stichting Peter Prak uit. ?Het gaat om gelijkvloerse woningen, voor zelfstandigen maar ook stellen. Daarbij is ?noaberschap' een belangrijk element. Bewoners van een hofje houden een oogje in het zeil, waarbij iedereen wél zijn eigen privacy heeft. Met een eigen tuin en ingang. Maar er is ook een gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte. Bewoners kunnen dingen samendoen, maar dat hoeft niet.?

De woningen zouden gebouwd worden via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij burgers zelf de opdracht geven tot de woningbouw. ?Via-via' kwam Stichting Knarrenhof al vrij snel in gesprek met burgemeester Eddy Bilder. ?Hij was erg enthousiast over onze plannen?, vertelt Prak. ?Het concept zouden we in de drie kernen kunnen uitvoeren. De burgemeester verwacht dat er behoefte voor is. Daarom proberen wij nu eerst mensen te werven, want daar valt of staat het mee. De burgemeester koppelt de plannen eerst terug naar het college van b en w en in een later stadium de gemeenteraad.?

De stichting zoekt geïnteresseerden, genoeg voor tien tot twaalf woningen per kern. In Hasselt zou de wijk Om de Weede een geschikte locatie kunnen zijn voor de bouw. In Hasselt zijn nu aanmeldingen voor drie tot vier woningen. Ook in Genemuiden en Zwartsluis heeft de stichting geschikte locaties op het oog. ?Maar die maken we verderop in het traject pas bekend?, aldus Prak. ?Maar in alle drie kernen bevinden zich voor de hand liggende locaties die nader worden bekeken bij voldoende interesse.?

Stichting Knarrenhof heeft momenteel zo'n 150 woningen uitstaan in Nederland. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is 59,5 jaar. ?De helft van onze woningen zijn voor alleenstaanden, de andere helft voor stellen?, legt Prak uit. ?Het gaat in Nederland hard met de vergrijzing. Een kwart van alle huishoudens is nu 60 plus. Over 23 jaar is dat 51 procent. Bij het project in Zwolle is de jongste deelnemer 43 jaar en de oudste 89. Het zijn vaak gemêleerde gezelschappen.?

Voor meer info of aanmelding: www.knarrenhof.nl.