Burgers pakken onderhoud Hasselter grachten en bruggen op

Algemeen

(door Bas Wilberink)
HASSELT - ?Niet met de vinger wijzen naar de gemeente, maar zelf iets doen.? Dat was het idee achter het Hasselter burgerinitiatief ?Clean the City', dat voor zaterdag 4 juli staat gepland. Op deze dag krijgen de grachten en twee bruggen in het Hasselter centrum een opknapbeurt.

Initiatiefnemers zijn Ezra van Laar en Emiel van Steenselen. Laatstgenoemde plaatste een aantal foto's en een oproep op Facebook om als burgers de verpaupering van de binnenstad aan te pakken. Van Laar, beheerder van ?een soort discussieplatform' op Facebook ?HasseltNL', deelde het bericht, waarop de reacties binnenstroomden. ?Het is troosteloos hoe de grachten er bij liggen?, aldus Van Laar. ?Dan hoor je vaak: kan de gemeente daar niet wat aan doen? Je kunt ook omdenken: het gaat ons aan het hart, we gaan er zelf wat aan doen. Schouders eronder.?

De gemeente Zwartewaterland reageerde vervolgens ?dolenthousiast', aldus Van Laar. ?Ik ben ondernemer. Als je wat voor elkaar wil krijgen, moet dat vaak eerst door de gemeenteraad en kan het lang duren. Nu kregen we meteen een reactie van burgemeester Bilder. De gemeente staat pontificaal achter ons initiatief.?

Ook andere partijen sloten zich bij ?Clean the City' aan. Stichting Hanzestad Hasselt Marketing biedt voor aanvang van de werkzaamheden (om 9.30 uur) een kop koffie aan in haar onderkomen op de Kaai, het TIP doet dat naderhand. ?Ook deze organisaties hebben natuurlijk baat bij een stadje dat er goed uitziet, voor de toeristen die naar Hasselt komen?, aldus Van Laar.

Werkzaamheden die op de planning staan, zijn het schoonmaken van twee bruggen en het onderhouden van het groen langs de grachten. ?De bruggen zien er niet uit?, vindt Van Laar. ?Er zit allemaal groen en zwart smeer op. Eén brug wordt overigens onderhouden door Bodewes, die ziet er tiptop uit. De andere twee gaan we met sop aanpakken en weer glimmend maken, voor zover dat mogelijk is. Langs de grachten staan bomen, het onkruid staat er erg hoog. Ook dat gaan we aanpakken.?

De organisatie hoopt op twintig a dertig deelnemers aan ?Clean the City' en hoopt er een jaarlijks terugkerende actie van te kunnen maken. ?We hebben al signalen ontvangen dat dergelijke schoonmaakacties al bestaan in Hasselt?, legt Van Laar uit. ?Misschien kunnen we dat allemaal bundelen. En wellicht dat over tien jaar heel Hasselt zijn eigen wijk schoonmaakt tijdens ?Clean the City'.?

Wie ook mee wil doen aan de actie ?Clean the City' kan zich aanmelden via Facebook: www.facebook.com/groups/HasseltNL.