Gemeente en zwembaden blijven ?constructief' in gesprek

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Wethouder Dick Visserman wil vóór 6 juli met een antwoord komen op ?vragen en opmerkingen' die leven bij Stichting Zwembaden Zwartewaterland (SZZ), over een door het college gestuurde memo over de bezuinigen op de baden.

In die 15 juni gestuurde memo staan twee handreikingen om uit ?de impasse' te komen, die is ontstaan tussen de gemeente en SZZ door de structurele 2 ton aan bezuinigingen vanaf 2016. De eerste is dat de gemeente vanaf 2016 geen detacheringskosten van gemeentelijk personeel meer in rekening brengt. ?Afhankelijk van het al dan niet uit dienst gaan van één of meerdere medewerkers bedragen deze kosten 100.000 euro voor 2015?, aldus de memo.

Daarnaast zegt het college dat SZZ recht heeft op ?verzekeringskosten en fiscale eigenaarslasten'. ?Tot nu toe heeft de stichting dit niet vergoed gekregen, terwijl dit wel overeengekomen was in de exploitatieovereenkomst.? Afgerond gaat het om een bedrag van 40.000 euro.

Wethouder Visserman gaf donderdag aan dat de memo bij SZZ ?goed is ontvangen'. ?Maar ze hebben daarover nog enige vragen, opmerkingen en het één en ander bij ons neergelegd om over te discussiëren.?

De wethouder kreeg uit de raad de nodige vragen over de exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en SZZ, dat de drie baden in Zwartewaterland runt. Daarover zei hij: ?Wederzijds wordt er niet aan die afspraken gehouden. Hoe dat zo is gekomen, weet ik niet. Wat wel het geval is dat we in de besprekingen uitgaan van de begroting 2016, om op die manier toch de bezuiniging proberen waar te maken. Of dat haalbaar is, komen we op terug. Voorlopig zie ik het als haalbaar. Maar er moet nog wel het één en ander gebeuren.?

Het college kreeg verder kritische vragen uit de raad over de gesprekken momenteel tussen de gemeente en SZZ. De PvdA vroeg zich af ?of dit nu allemaal nodig was geweest'. ?Er is onvoldoende gekeken of het eenzijdig opzeggen van de overeenkomst wel zo maar kan. Waarom is hier niet over in overleg gegaan? Nu wordt er volop gepraat, maar dat is een reparatiehandeling. Het heeft inmiddels veel onrust opgeleverd in de samenleving.?

ChristenUnie wilde weten of de mogelijkheid tot burgerinitiatieven uitvoerig is onderzocht. ?Er zijn 22.000 mensen (het aantal handtekeningen dat een actie tegen de bezuinigingen opleverde, red.) geïnteresseerd om de zwembaden open te houden", zei Wilma Veldman. "De slogan was ?Handen af van onze zwembaden'. Ik zeg: handen aan onze zwembaden, ook de burgers.?

Henk Braamskamp van Gemeentebelangen wees het college op een gat van 60.000 euro, die nog overbrugd moet worden als de memo werkelijkheid wordt. ?Er zal geld van de gemeente bij moeten. Hoe verhoudt zich dit tot de zinsnede in de Kadernota dat bezuinigingen onverkort moeten worden gerealiseerd?? Maar wethouder Visserman wilde in dit stadium van de overleggen niet al te veel in de cijfers treden.

Ook de SGP haalde de Kadernota en het niet tornen aan de bezuinigingen aan. ?Dat geldt hier ook voor?, aldus Maarten Slingerland.

John Smits van de VVD benadrukte dat het de gemeenteraad was die de bezuinigingstaakstelling van 2 ton aan college heeft meegegeven. ?Ik zou als SZZ telkens verwijzen naar de exploitatieovereenkomst. Leuk dat de raad u dat meegeeft, maar wij hebben daar niets mee te maken. U moet het contract nakomen.?

Ook vreest Smits dat een uiteindelijke overeenstemming tussen de gemeente en SZZ ?een gedrocht' oplevert. ?U heeft als college de mogelijkheid om tegen de raad te zeggen: wij kunnen niet voldoen aan de taakstelling.?