Raad gaat akkoord met Jaarverantwoording

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De gehele gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de Jaarverantwoording 2014 van het college van b en w. Dit ondanks het negatieve saldo van ruim 2 miljoen euro, dat uit de algemene reserve moet worden gehaald.

Duidelijk werd donderdag dat het college van b en w bij het samenstellen van die Jaarverantwoording zich ?overvallen' voelde door de accountant, die aangaf dat de gemeente Zwartewaterland bijna 4 miljoen euro moest afwaarderen op gronden in haar eigendom. Het gaat om de projecten Binnenveld (Genemuiden), het Diamanten Bolwerk (Hasselt), Waterfront (Hasselt), Zevenhont Oost (Genemuiden), Kranerweerd (Zwartsluis) en het Arrivaterrein (Zwartsluis). Zonder die afwaardering zou er een positief saldo geweest zijn van bijna 2 miljoen euro.

?Er is danig gesproken met de accountant?, legde financiënwethouder Dick Visserman uit. ?Je brengt niet iets in het college wanneer er nog geen overeenstemming is met een accountant. In latere gesprekken bleek dat van hoger hand toch werd ingegrepen. Ga je dan de rug rechten en zeggen: ?wij bepalen'? Of denk je na over een goedkeurende verklaring. Wanneer je die niet hebt, ontstaan er namelijk problemen richting de provincie, die steeds steviger meekijkt. We liggen al onder een vergrootglas.?

Dat het college zich ?overvallen' voelde, verbaasde een aantal fracties. Verder was er bezorgdheid te horen vanuit de raad. Het aanvankelijke positieve saldo van 2 miljoen euro kwam volgens Roel Withaar van GemeenteBelangen uit ?incidentele resultaten'. ?Gelukkig staat er ook 23.000 euro structureel minder op de exploitatie. Maar of je daar nu echt blij van wordt? Wij niet.?

VVD'er John Smits: ?De feiten liegen er niet om.? Astrid Dijkstra van de PvdA haalde de ?stroef verlopen gesprekken' met de accountant aan. ?Waar zit hem dat in? Het is niet het eerste jaar dat dit zo is.?

Het CDA noemde het afboeken van gronden ?geen keuze, maar een feit waar niet onder uit te komen is. ?Het college zit er boven op om van Zwartewaterland een financieel gezonde gemeente te maken?, aldus Margreet Bosma.

Tamme Spoelstra van de ChristenUnie zei dat er goede stappen zijn gezet. ?We zijn meer in control, de schuldenlast is niet verder opgelopen, maar de omvang kleiner geworden en we hebben stappen gezet om deze gemeente financieel gezond te krijgen.? Maar de financiële situatie blijft volgens hem ?zorgelijk'.

SGP'er Maarten Slingerland zei dat het afboeken op gemeentelijke gronden er bij hoort om de gemeente financieel op de rit te krijgen. ?Het is uitermate verstandig om nu de risico's af te dekken met financiële middelen. Het geeft ruimte en biedt perspectief voor de toekomst.?

Op de vraag of de gemeente Zwartewaterland er nu is, wat betreft het afboeken van gronden, durfde wethouder Visserman geen uitsluitsel te geven. ?Ik kan niet in de toekomst kijken?, zei hij. ?Ook vorig jaar en voorgaande jaren wisten we niet beter dan dat we moesten afboeken. Je denkt: we zullen er nu toch wel een keer zijn. Die gedachte hebben we nu ook.?

Ook kwamen er vragen uit de raad over de havengelden, waarvan de opbrengsten niet gelijk zouden lopen met de verwachtingen. ?In het verleden was er het gevoel dat wij inkomsten uit havengelden niet goed inden?, aldus Visserman. ?Omdat we niet consequent de havens bezochten. Wij hebben een andere havenmeester aangesteld. We constateren dat de havengelden nu maximaal worden opgehaald. Over 2014 was dat meer dan in andere jaren. Ook dit jaar, over de eerste vijf maanden, hebben we 10.000 euro meer binnengehaald dan in voorgaande jaren.?

Verder ging Visserman in op een situatie die is ontstaan bij het Agnieten College in Zwartsluis. Sportverenigingen zijn bezig met het afsluiten van nieuwe contracten voor gebruik van de sporthal. ?We zijn nog steeds in gesprek daarover met het Agnieten College?, vertelde de wethouder. ?Wij houden hun aan de afspraak die wij toentertijd hebben gemaakt. De huurprijzen die toen zijn vastgesteld, moeten ook nu nog gelden. Dat is nu niet het geval. Dat gaat recht getrokken worden.?