VVN: 'Technische staat van fietsen veelal zorgelijk'

Algemeen

HASSELT - In Hasselt zijn afgelopen week bijna alle 105 leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Hasselt, Mastenbroek en Genne voor de jaarlijkse verkeersexamens geslaagd. Twee deelnemers zakten voor het praktijkgedeelte wegens een ernstige voorrangsfout en bij het schriftelijk moeten slechts vier kandidaten een herexamen doen.

De plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt deze goede resultaten 'een verheugende ontwikkeling', maar moet toch constateren dat de staat van onderhoud van de fietsen van de kinderen nog wel eens te wensen overlaat. "Zowel de remmen, de reflectie en verlichting bleken niet altijd in orde te zijn. Hier ligt voor de ouders een schone taak om ook een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid."

Het praktijkgedeelte is een test of de scholieren veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Twintig deelnemers legden het parcours geheel foutloos af. In de bebouwde kom van Hasselt had de VVN-afdeling Hasselt een route van vijf kilometer uitgezet met negen 'posten' die het gedrag van de leerlingen moesten observeren. Hierbij werd met succes een beroep gedaan op verkeersouders en diverse vrijwilligers.

De scholieren vertrokken vanaf Het Teeuwland waar zij, na een korte uitleg door Wim Reuvekamp van VVN, werden voorzien van een oranje hesje met rugnummer. De twintig kandidaten die het parcours foutloos hadden afgelegd, behaalden het maximale aantal van 50 punten.

Bij het schriftelijk gedeelte bleek opgave 5 van het thema 'In het centrum' het struikelblok omdat deze vraag door bijna alle leerlingen fout werd beantwoord. Negen leerlingen behaalden de hoge score van 19 punten, te weten Tycho van Dam, Robin van Laar, Harmen Prins en Tessa Stegeman (allen De Driemaster) en Lisa Reijnders, Malene van Toly, Luca Veger, Nienke Mensink en Yordi van de Vegte (allen De Toermalijn).

De enige examenkandidaat die zowel bij het schriftelijk als bij het praktijkonderdeel de maximale score behaalde is Delaeylla Palmans van De Toermalijn. Deze 'topper' mag binnenkort van VVN een fietscomputer in ontvangst nemen.